Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics (2020)


Bir keresinde kokain denemiştim, bir de adı ayvaska olan bir şey ve birden fazla sefer de marihuana yani esrar-ot neyse.. Çok büyük beklentilerle deneyip sıfır mirasla hayatıma devam ettiğim deneyimler oldu bunlar. Sanırım ilk defa esrar içilen bir ortama girdiğimde normal bir sigaradan çok farklı bir şey olmadığını düşünmüştüm çünkü etrafımda çok sayıda tütün saran ve sigaralarını kendileri yapan arkadaşlarım vardı. Esrar ritüeli de ona benziyordu (tütünle beraber biraz da marihuana koyulup sarılır kağıt) ve çok büyük etkiler yaratmadığı için farkı olmadığını düşündürmüştü bana. 

Bir seferinde -bu illegal malzemeleri temin eden- Adanalı torbacı adamın evine gitmiştik, adını hatırlamıyorum şimdi, bizden başka birileri de vardı içeride, terasta oturuyorduk; racon icabı oturulup bir çift lakırdı edilip alışveriş yapılır ve gidilirdi, öyle hızlıca al-git servis yok. Muhabbet sırasında da dolu sigara (esrar) dönerdi, yani bir nevi mal test edilir sonra alınırdı. Bu sigara dönülen zamanlardan birinde unutamadığım bir sahneye tanık olmuştum, görme engelli bir kardeş de ortamdaydı ve sigara sırası ona geldiğinde yanındaki arkadaş dizine iki kere dokunuyor ve ona sigarayı alma sinyalini böyle veriyordu. Dumanı içine çekince karanlık göneş gözlüğünün arkasındaki gözlerinin aldığı şekli çok merak etmiştim. Bir daha da denk gelemedik kendisiyle. Bu arada kalabalık ortamlarda birden fazla sigara hazırlanır, biri saat yönünde diğeri tersine döner iştirakçiler arasında ve an gelir bir kişiye hem sağdan hem soldan sigara uzatılır ve işte bu duruma esterabim denir.nef

Bana bir miras bırakmayan deneyimler oldu derken, kafası gelmedi bu denemelerimde.. Bir tek kokainde biraz işe yaramaz uyuşukluk hissetmiştim, bir de esrarlarda rahatsız edici mide bulantısı.. Komple pişmanlık yani, sermaye kaybı, zaman çarçuru, yanlış heyecan.. 


Bir de bahsettiklerimden farklı bir uyuşturucu familyası olan, asit ve mantar temelli halüsinojenik maddeler var. Bir Netflix Orijinal Belgeseli olan Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics (2020) bu maddeler ve etkilerini mercek altına alıyor. Şimdiye kadar gördüğümüz "Uyuşturucu hayatınızı karatır!" temalı kamu spotlarından farklı bir bakış açısıyla, "Evet, uyuşturucu kötü sonuçlar doğurabilir ama bazen de çok tatlı hisler yaşamanızı sağlayacaktır!" diyor. 

Donick Cary'nin yazıp yönettiği belgesel sayesinde, çoğu ünlü isimlerden oluşan bir grup uyuşturucu kullanıcısının anıları ve konu hakkındaki görüşleri ile farklı bir pencere açılıyor. Tabii ki kötü sonuçlar doğurabileceği gerçeğini unutmamalıyız ama hissettirdiği bazı ilginç ve ufuk açıcı hislere de kulak vermek gerekiyor. Ve sonuç olarak aşırı eğlenceli bir mantar anıları kolajı çıkıyor ortaya! 

6 Haziran 2020