Capone (2020)


"Çocukken her akşam yatmadan önce ve aklıma geldiği her an Tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Sonra Tanrı'nın çalışma şeklinin bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim." - Al Capone


Don Carleone, Vito Ferro ve Michelle Navarra gibi isimlerle beraber mafyatik tiplerin en meşhurlarındandır. İtalyan bir ailenin Amerika'da doğup büyüyen bir çocuğu olan Alphonso, korumalık yaptığı bir gece kulübünün önünde karıştığı kavgada yüzüne aldığı cırmık izleriyle Scarface lakabını almıştır. Girişteki alıntı, yasa dışı işlere çocuk yaşta başladığının itirafıdır. Ancak bulaştığı pis işlerin çoğuyla bağlantısı ispatlanamamış ve sadece vergi kaçakçılığından hapis yatmıştır. Bir süre sonra psikolojisi bozulmuş ve saldırgan bir çocuk zihniyle salıverilmiştir. Hapishaneden sonraki bu hayatında pek kendinde değildir, zaman zaman geçici felçler geçirmektedir. Josh Trank'in yazıp yönettiği Capone (2020), bize bu hapishane sonrası dramatik süreci gösteriyor.


Al Capone, herkesin bildiği Al Pacino'lu Scarface (1983) filmine esin olmuştur. Filmin adı ve filmdeki baş karakter Tony Montana'nın mafya içerisindeki yükselişi gibi konular bazı açılardan Al Capone'un hayatı ile benzerlik göstermektedir. Bundan başka da bir sürü filmde adı, hikayesi, yaralı yüzü anılmıştır. Tıpkı The Godfather romanları ve filmlerinde olduğu gibi... 1947'de ölen Capone'un hayatı, hep ilgi çekici olmuştur; psikopat bir katil olmasına rağmen fanatikleri vardır, hatta ölümüyle ilgili kaynaklarda farklı bilgilere rastlanır, bazıları işkence gördüğü hapishanede öldüğünü yazarken, çoğu da hapishane sonrası evde geçirdiği dönemde delirerek öldüğünü yazar.

Sinemanın romantize ettiği bu mafya dünyasının babaları aslında kanlı bir dünyanın acımasız liderleriydi. Örneğin, bu topraklarda efsaneleşen Süleyman Çakır'ın, ne kadar çok seveni olduğunu ama aslında sevilmemesi gereken biri olduğunu da herkes bilir, Martin Scorsese gibi sinema dahilerinin filmleri bize kötü adamları sevdirmenin yollarını da bulur.


Capone (2020) da bu tartışmalı son yıllara bir pencere daha açar ve detaylı bir anlatımla, meraklıları için güzel bir kaynak oluşturur. Baş rolde izlediğimiz Tom Hardy, tabii ki tüm gücüyle oynamış, belki de bu hayatının rolü diye ikna etmişler, güzel bir makyaj çalışması da yapılmış ama ben filmi çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Kaliteli iş aslında ama temposu fazla düşük!.. Capone'un eşi Mae Capone'u ise Linda Cardellini oynuyor, tatlı kadın.. Filme puanım 5/10..

18 Haziran 2020