Fathers & Daughters (2015)


Yahu anne baba olmak ne kadar zor bir şey. Hayatın içinde duruma bakışım iyice karamsar ama böyle filmler izleyince insan çocuk sahibi olmak da istiyor, bunun ne kadar zor idare edilen bir şey olduğunu da tekrar tekrar fark ediyor. Tabii ki her insan içgüdüsel olarak ebeveyn olmanın peşinde; domatesin bile doğalını bulmaya çalıştığımız bu dönemde neden bu doğal duyguları beslemeyi reddederek -bu dünyaya çocuk getirilmez diyoruz, daha doğrusu diyorum-, aynı dünyaya patates geliyor, kedi geliyor da insan neden gelmesin... İçimizden geliyorsa çocuklar gelsin ve ona göre bir konfor arayışında olalım diye düşünmek daha doğru sanki; çocuk istememek kolaya kaçmak gibi... Fikirlerin ve söylemlerin sürekli olarak değiştiği bir evrende son durumum budur. Bundan 6-7 ay öncesinde bambaşka fikirlerle başka bir insandım sanırım. İnsan değişiyor, değişmeyen şey ise Russell Crowe'un karizması!.


Brad Desch'in yazıp Gabriele Muccino'nun yönettiği filmde baş rol baba-kızı Russell Crowe ve Amanda Seyfried oynuyor. 2 saate yakın bir süresi olan, dram türüne mensup bir yapım olan bu filmin adında her ne kadar çoğul eki bulunsa da tek bir baba ve kızdan bahsediliyor. Filme adını veren, babanın yazdığı roman da aynı sorunla birlikte geliyor.

Bir tarfik kazasında eşini kaybederken kendisi de bir takım psikolojik hasarlar alan Jake Davis'in tek tesellisi kazadan sağ salim çıkan küçük kızı Katie'dir. Bundan sonra kızı Katie'ye annelik de yapması gereken Jake, Pulitzer ödüllü bir yazardır. Fakat hem işine hem de kızına bakmasını zorlaştıran -kazadan kalma- bir çeşit titreme nöbetleri vardır; tedavi olmak için 7 ay boyunca hastanede yatar ve bu süreçte kızını, baldızıgile emanet eder. Zengin baldız bu 7 aylık sürenin ardından kızı babasına teslim eder ama aklı kalır, bundan sonrasında kızın velayeti için savaş başlayacaktır.


Sonra bu kızın 30'lu yaşlarına tanıklık ediyoruz; çok güzel, çalışkan, iyi bir insan olmasının yanında seks bağımlısı olduğunu ve bazı içsel sorunları olduğunu öğreniyoruz. Yani bir yandan Katie'nin bu sorunlarıyla başa çıkma şeklini, bir yandan da yıllar önce babasının kızına iyi bir gelecek sağlamak için neler çektiğini izliyoruz. İki farklı zamanın iç içe işlediği bu hikaye, sıkıcılıktan uzak ve üzüntüye çok yakın işleniyor.

7 Haziran 2020