Coffee and Cigarettes (2003)


Ohiolu Jim Jarmusch daha önce de Stranger Than Paradise [1983] kısasını bi sene sonra uzun metraja tamamlamıştı.
Roberto Benigni ve Steven Wright'ın rol aldığı 6 dakikalık Coffee and Cigarettes [1986] kısasını, aynı konsept olarak 89'da Steve Buscemi ve Lee kardeşlerin rol aldığı 8 dakikalık Coffee and Cigarettes II [1989], bunu da Tom Waits ve Iggy Pop'lu 12 dakikalık Coffee and Cigarettes III [1995] takip etti. Tabii aralarda pek çok sinema filmi üretildi, sadece bu filmlerle uğraşmadı manyak gibi.. Sonra bu kısa film serisini sinemada gösterilecek hale getirip paraya çevirmek istedi demek ki, hikayeleri on bire tamamlayıp, arka arkaya koyup 95 dakikalık bir sinema filmi yaptı.. Hikayesi bu..


Her bir kısımda karakterler kahve ve sigara tüketerek muhabbetler ediyor. Kamera hareketsiz, çok az planla, en sade şekilde, minimalist sinemanın harika örneklerinden oluveriyor iş. Kompozisyondaki sadelik hikayelerde de var, çok doğal konuşmalar, bi kafede otururken yanınızda konuşuluyo olabilecek şeyler.. Nerelerde takıldığınızla alakalı değişkenlik gösterebilir tabii.. E, kahve-sigara, kahve-sigara.. Zaten günlük ritüel..

"Peki neden izlemeliyim ben bunu?" diye sorarsan da, farkındalık denen şeyi Jarmusch tipsizinin nasıl güzel kullandığını görmek için, derim..
Harika hikayeler dönüyor o kahve-sigaranın yanında.. Onları anlatıyor bize.. Ayrıca yer yer beliren ünlü tipler de seyir zevkini şahlandırıyor.. Ki, lafını geçirmeden edemiyecem, Cate Blanchett'ın izlediğim en iyi performansı.. İki Oscar'lı kadından bahsediyoruz bak, o performanslarını bir kalemde silerim yani, öyle tatlı, öyle yetenekli ki filmde.. İki karakter oynuyor, bi kendini bi de kuzenini..


Filmi izlerken tabii ki 'ya şunu şöyle yapsaymış daha şık olurmuş' diye kıllık yaptım, yapmam mı.. Şey mesela: Gayet güzel geniş plan masayı görüyorken, çok da bi oyunculuk sergileyemeyen tiplere yer yer, yakın plan, göğüs plan falan girerek hareket katmaya çalışmış ama "Hiç ellemeseymiş keşke kamerayı, fotoğraf gibi tek planda aksaymış oyun", dediğim kısımlar oldu.. Bunlar dışında karışacak bi şey bulamadım..


Bölümler sırasıyla ve oyuncularıyla şu şekil dizilsin meraklısı için:

Strange to Meet You, Roberto Benigni ve Steven Wright..
Twins, Joie Lee - Cinque Lee ve Steve Buscemi..
Somewhere in California, Iggy Pop ve Tom Waits..
Those Things'll Kill Ya, Joseph Rigano ve Vinny Vella..
Renee, Renee French ve E. J. Rodríguez..
No Problem, Alex Descas ve Isaach De Bankole..
Cousins, Cate Blanchett..
Jack Shows Meg His Tesla Coil, Jack White ve Meg White..
Cousins?, Alfred Molina ve Steve Coogan..
Delirium, GZA - RZA ve Bill Murray..
Champagne, William Rice ve Taylor Mead..


Filmin kısa film halleri de festivallerde gösterilmiş zamanında, uzun hali de.. 95'teki kısa, Cannes'da en iyi kısa film ödülünü falan almış.. Jim Jarmusch'ta durumlar böyle.. Geçen de Broken Flowers (2005)'ı izlemiştim, onun mesela çok abartılan normal bir film olduğunu düşünmüştüm ama bu, tarz bakımından gayet kült olacak bir film.. Kesin izleyin bence..

06.10.15