The Day the Earth Stood Still (2008)


Babamın arşivinden, Türkçe dublaj filmlerden devam ediyorum.. Bugün Keanu Reeves'in başrolünü oynadığı, -bu yetersiz, bilim-kurgu olup olmadığını kendinin de anlamadığı bir film olan- Dünyanın Durduğu Gün'ü izledim.. Dünyanın durduğu falan yok, sadece uzaylı istilası vakası..


Klaatu, yetmiş küsur yıl önce dünyadan kaçırılan bir dağcı, işte filmin çekildiği günümüzde de bi görev için tekrar dünyaya gönderilmiş.. Genetiğiyle oynanıp beyni yıkanmış, görev bilinci aşılanmış.. İnsan görünümlü uzaylı yani.. Önce dünyaya bi cisim yaklaşıyo, Manhattan'a çarpacak diye sekiz çeşit kendi alanında uzman insanı toplamışlar, çare bulmaya çalışıyolar.. O sırada cisim dünyaya çarpmaktan vazgeçip, hafif iniş yapıyor, Central Park'a.. İçinden işte Klaatu çıkıyor, "Yöneticilerinizle görüşcem, söyleyeceklerim var" diye.. Tabii insanlar hatta Amerikan hükümeti uzaylı görünce konuşmaktan ziyade kesip incelemek istiyor.. Sonra olay çıkıyor..


Genetikçi Helen, Klaatu'ya yardım etmek istiyor, Klaatu da ona ısınıyor, kaçıp saklandıkları yerde derdini ona açıyor: "İnsanlar dünyayı yok ediyor, dünyayı kurtarmaya geldik.. Amma dünyayı insanlardan kurtarmaya.." Telaş yapan Helen, çok sevdiği üvey oğlunu da alıp kaçacak ama nereye kaçsın.. Klaatu, tanıyınca seviyor insanları, aslında bazılarının iyi niyetli olduklarını anlıyor ve taraf değiştiriyor. Bu sırada yok etme işlemi başlamış tabii..


Metrodaki kahraman Keanu Reeves'e, Requiem for a Dream (2000) Jennifer Connelly ve Will Smith'in oğlu Jaden Smith eşlik ediyor.. Küçük bir rolle kadroda yer alan Robert Knepper da adamım; pek çok filmde yan rol olarak izlenebilen bir oyuncu olan Knepper'ı siz en iyi Prison Break dizisinde T-Bag olarak hatırlarsınız.. Filmin yönetmeni Scott Derrickson.. Bir yeniden yapım olan filmin orijinali 1951'de gösterilmiş, Harry Bates'in öyküsünden uyarlanan filmi Robert Wise yönetmiş ve o dönemin büyük teknolojisi sayılabilecek uzaylı tiplemesi neden güncelde de aynı basitlikte tutulmuş aklım ermedi..


Film gayet vasat bir baba filmi, efektler çok iyi değil, hikaye desen zaten..imdb puanı 5,5 yazılısinema puanı 4,0.. Keanu Reeves'in hatrı var işte..

28.10.15