Forks Over Knives (2011)


Beslenme şeklimizin hayati neticelerini aydınlatan bir belgesel. Gerçi bizim değil, Amerikalıları araştırmış, fast food'da onlarla yarışamayız sonuçta.. Kim araştırmış, Lee Fulkerson; kimlerin çalışmalarıyla, Campbell ve Esselstyn ve diğer doktorların yıllar süren çalışmalarıyla.. Film diyor ki, vücudumuz için gereken proteini gayet bitkilerde de bulabiliriz, ayrıca sütteki gerekli denen kalsiyum sakın bize fazla geliyo olmasın.. Toplarsak, hayvansal gıda bizi hasta ediyor, hem de ne..


Kiloya bağlı rahatsızlıklardan tutun da kalp hastalıklarına hatta kansere sebep olan aslında hayvansal gıdalardır deniyor.. Bunu yıllara yayılan çalışmalarda et tüketiminin arttığı dönemlerde kanserin de arttığı bir grafikle ispatlıyor.. Süt ve ürünlerinin arttığı dönemde kemik erimesi artmış.. Bu tarz grafikler hazırlayıp, bitkisel beslenmenin öneminden bahsediyorlar.. Hastalarına uyguladıkları diyetlerle elde edilen gelişmeyi gösteriyorlar.. Kolesterol düşüyor, kalp ritmi düzeliyor.. Kanser tedavisi olarak kullanıyor bir hastasına ve işe yarıyor bitkisel beslenme diyeti..


Yani bitkisel beslenme tabii ki güzel bi şey ama hayvansal gıdaları da komple gömmek yersiz.. Aşırı lahana ve brokoli tüketiminin iyot eksiliğine sebep olduğunu da biliyoruz.. Bu sebeple bence suçlanması gereken hayvansal gıda değil, aşırı hayvansal gıdadır.. Bi oturmaya kuzu bitiren bi halka bunu anlatırken dikkatli olmak gerekir. Filmin verdiği örnek şuydu: Afrika'da kanser oranı düşüklüğü et tüketiminin azlığından, diyor mesela.. Et eşittir kanser diyor.. Tamamen haksız demiyorum ama biraz abartı bence.. Problem etten ziyade işlenmiş et veya değerleriyle oynanmış et diyelim.. Yoksa yani bu coğrafyada nesillerdir etçil yaşanıyor ve bunun ciddi problemleri görülmemişti. Kanser yeni yeni popüler olan bir hastalık, kim mide veya bağırsak rahatsızlığıyla doktora gitse hemen kanserden şüpheleniyor.. Önceden böyle değildi çünkü gıdalar bu kadar işlenmiyordu..
İlginç bi deney vardı bi de: Bi grup fareye kanser hücresi monteleniyor.. Sonra bu fareleri etle besliyolar, çok protein kanseri büyütürken az protein küçültmüş.. Baya proteinle kontrol edilebiliyor büyümesi yani.. İlginç..


Her şeyi geçtim, insan zaten biyolojik olarak hayvanlar aleminde.. Hayvan dediğinin de bir kısmı etçil oluyor yaratılış bakımından, içgüdüsel olarak.. Bu minvalde düşünüp nasıl et yememekten bahsedilir anlamıyorum. Sağlıklı olduğunu düşünüyorsanız her şeyi yiyebilirsiniz bence, konuyu dramatikleştirmeye gerek yok. Doğru bilinçlenmek ve çok isteniyorsa bilinçlendirmek gerekir. Tabii önce Sağlık Bakanlığı'nın komple bi bilinçlenmesi gerekir..


Yani film, organik manav açmış bir abinin para kazanma çabası gibi duruyor.. Şaka şaka.. Ama nasıl sağlıklı besleneceğinize dair ipuçları verdiği bir yemek kursu var.. forksoverknives.com
Ayrıca instagram'a koyduğu fotoğrafının altında bu filmi öneren Müge Boz'dur vesilesi bu yazının.. Selam olsun..


18.10.15