Shameless (2011- )


Şu an 6. sezonu oynayan, süresi üç çeyreklik Amerikan dizilerinden. Benim aklım hala almıyo, Amerikan televizyonları meme gösterebiliyo mu ya? Belli bir saatten sonra serbest galiba, "Haydi çocuklar yatağa, biz biraz meme bakıcaz" Yanlış anlaşılmasın, hiçbir şikayetim yok, sadece merak ediyorum.

On dakika öncesine kadar yaratıcı tayfasına nasıl övgüler dizeceğimi düşünürken, ekipte kimler olduğuna bakıyordum. Araştırmamda bi tık geri dönüş yapınca biraz hayal kırıklığına uğradım. İngiliz televizyoncu Paul Abbott ve Amerikalı televizyoncu John Wells'in adı vardı 'creator' diye. Abbott, meğer 2004'te başlamış Britanya izleyicisine bu hikayeyi anlatmaya. Sevilmiş baya, tutmuş dizi, tam 11 sezon oynayıp 2013'te final yapmış. Ama daha bitmeden Amerika'ya satılmış, 2011'de John Wells devreye girip, bu hikaye bizde daha çok tutar diyerek sıvamış kolları. Nitekim öyle de olmuş, Amerika daha büyük bir pazar ve tüm dünyaya izletebiliyor işlerini, yoksa nereden haberimiz olacaktı İngiliz dizisinden, Kore olsa neyse.


Karakter yaratımı, hikaye anlatışı, kocaman dramdan mizah çıkarışı; teknik anlamda kurgu başarısı, sanat yönetimi dahil her şeyiyle harikulade dizi. Ama şimdi nasıl söylemek lazım ki bunları, bu başarının ne kadarı İngiliz'in ne kadarı Coni'nin?! En iyisi hiçbir şey bilmiyormuş gibi devam etmek, cahilliğin tadını çıkarmak. Ama nasıl olacak, ben merak etmem mi şimdi Fiona orda nasıldı diye?! Sizde merak ettiniz, buyrunuz:


Bu arada İngiliz Steve'i tanıdınız di mi, Charles Xavier olmadan önceki James McAvoy..

İşsiz güçsüz bir baba, yetmezmiş gibi ayyaş ve sıfır utanma, çekinme.. Yüzsüzlüğün dibi, Frank Gallagher'ı William H. Macy oynuyor. Anne daha çocuklar çok küçükken bırakıp gitmiş, babanın da yardımıyla bütün yük, en büyük abla Fiona Gallagher'a kalmış; onu da Emmy Rossum oynuyor.
Zeki ama 'Oxford vardı da biz mi okumadık'çı Lip, para karşılığı okuldaki herkesin yerine sınava girip, ödev yapabiliyor, bunu da Jeremy Allen White oynuyor, aşırı şekil sigara içmesiyle biliniyor. Gey kardeş var, sonradan annesine çeken Ian'ı Cameron Monaghan oynuyor. Debbie, Carl ve Liam da ailenin diğer işe yaramaz üyeleri. Diziyi izleyenler arasında "Benim favorim şu, benim favorim bu" konuşmaları çok yapılan bir şey, duyarsanız şaşırmayın; benim favorim Fiona, gerçi 5. sezonda çok orospuluk yaptı, soğur gibi oldum ama bu sezon yine.. Sonra Lip efsane mesela..


Dizinin sabiti -aile dışında- komşuları var, Veronica ve Kevin; Shanola Hampton ve Steve Howey oynuyor bunları.. Kevin'ın bi barı var, Frank genelde orda sızıyo.. V zaten nerdeyse Gallagher'ların evinde yaşıyo.. Bir de, genelde sezon sezon değişen sevgilileri, arkadaşları, patronları falan oluyor.. Mesela Steve, Justin Chatwin oynuyor, bir gece barda Fiona'yla tanıştılar, sevgili oldular, onun da yalanlarla dolu bi hayatı var.. Bu arada Chatwin'le Rossum'un diziden evvel Dragonball Evolution (2009) diye dandik ötesi bi filmde beraber oynamışlıkları var. Bakınız, çiftimiz:


Sonra Lip'in sevgilisi gibi olan Karen var, Laura Wiggins oynuyor, çatlağın teki ama aşırı seksi bi kız. Hemen aşağıda, şu güzelliğe bakar mısın.. Cıgara sarma işinde Kevin'a yardım ediyor.. Lip, özel ders vermeye gidiyordu bunlara, öyle tanıştılar. Lip'in çaktıklarında sıraya girmeniz gerekiyor: önce Ian'ı zorlayan Mandy (Emma Greenwell) ve profesör Helene (Sasha Alexander).


Hemen aklıma gelen bi şeyi paylaşayım, dizinin şimdiye kadar ki halinde 29 farklı yönetmenle çalışılmış, 11 bölüm yöneten Mark Mylod rekorun sahibi. Peki neden farklı yönetmenlerle çekiliyo ki bu diziler.. Amerikalı tabii ki bizden iyi biliyor ve çekecekleri bölümün hazırlıkları aylar öncesinden yapılıyor. Her hafta üç çeyrek saatlik bi bölüm çekmek ancak böyle mümkün, düzeltiyorum, kaliteli bi bölüm çekmek. Yani bi yönetmen s02e03'ü çekerken, başka bir yönetmenle ekibi s02e07 için hazırlanıyor, çekim planı, mekan, dekor, neyse.. Ancak bu şekil mümkün oluyor galiba.. Sonuçta, parayı Amerikalıdan daha çok sevecek değiliz..


Karen'ın annesi ise çok uzun kaldı dizide, Frank yanladı bi ara falan, Joan Cusack oynuyor Sheila'yı.. Bu sezonun son bölümünde tekrar gelecek diye gözüküyor imdb.com'da. Arada yapıyolar öyle, eski karakterler çok kısa uğruyor bazen, ya devam ediyor, ya selam vermeye gelmiş oluyor.. Ian'ın belalı sevgilisini Noel Fisher oynuyor. Geçen bi reklam çekimi vardı, sette prodüksiyondan bi çocuk aynı bu.. Ulan çocuğa diyecem, böyle böyle bi dizideki elemana çok benziyosun diye, karakter hem varoş hem gey, bence bir problem olmasa da iki sıfat da hakaret sayılabiliyor sokakta.. Onun için ses etmedim, belki de biliyodur zaten benzerliği.. Tesadüf bu ya, aynı sette bi kızı da Emmy Rossum'a benzettim, onu hemen söyledim.. Asılmak için değil be.. Tamam, belki biraz.. O da "Evet, biraz benziyomuşuz" dedi, öyle..


Bi ara konuk oyuncu olarak da Amy Smart girdi, 6 bölüm oynamış.. Geçen sezonun göz bebeği, kanser doktor Bianca'yı da Yugoslav Bojana Novakovic oynadı. Altıncı sezon, Frank'in Bianca'nın mezarına kerkinmesiyle başlıyor. Böyle şeyler oluyor dizide.. Son bölüm evlerini kaybettiler, yani satıldı ev.. Bakalım ne bok yiyecekler..

İkinci paragrafta bahsettiğim mevzuyu unutmuş gibi yaparak, aşırı saygı duyarak izleyin diziyi.. En az bir karaktere aşık olacaksınız.

060216

8. sezonun bitmesiyle beraber ufak bir güncelleme yapmak istedim. Bu son iki sezon yine çok keyifli geçiyor. Fiona'nın yükselişini, Lip'in düşüşünü, Ian'ın iyileşme çabasını, Debbie'nin salaklıklarını, Carl'ın krallığını ve Liam'ın büyümesini izliyoruz. Frank her zamanki gibi, konuk tipler hep var. Efsane bela Svetlana'yı Isidora Goreshter oynuyor. Lip'in kafasını uzun süre meşgul eden Sierra'yı Ruby Modine; Carl'ın başının belası olan Kassidi'yi de Sammi Hanratty canlandırıyor.

Fiona çok çalışmanın meyvelerini toplamaya başlıyor, bir daire satın alıp işin başına geçiyor. Yeni komşuları lezbiyen bir çift falan.. Çok bomba şeyler oluyor yine. Herkes mi efsane olur bi dizide. Bıkmadan izlenen, 9. sezonu çekilen dizi, çok yaşa!

20 şubat 2018