Niyazi Gül Dörtnala (2015)


Çok iyi film değil, hatta senaryosunu okuduğum için, kötü yönetilmiş diyebileceğim bi film. Yönetmen Hakan Algül, kapağı bi atmış BKM'ye, Eyvah Eyvah üçlemesi, Berlin Kaplanı (2012), falan derken, hem Ata Demirer'i yakıp yandırmakta, hem kendini bitirmektedir. Oysa televizyona Avrupa Yakası'nı çekmiş bi adamdır. Hayır, böyle adamlara neden müdahale edilmez onu da anlamam. BKM ki nerdeyse piyasayı tekeline almak üzere olan şirket..

Senaryo ise, Vedat Özdemiroğlu kaptanlığında toplanan Öğünç Ersöz ve Cihan Ceylan'dan oluşan mizahçı kadro tarafından yazıldı. Ayrıca Vedat Abi'nin de dün babası vefat etti, taziyeleri, duaları buradan da sunalım. Allah rahmet eylesin Ruhi Amca'ya.

Niyazi Gül karakteri Korsan TV zamanlarında zaten Vedat Abi tarafından yazılmış bi tipleme. Hatırlarsanız, böyle tipten tipe giriyordu Ata Demirer, taklitler falan yapıyordu. Hayvan tedavilerinde, saçma hastalıklara saçma çözümler öneren bi tipti Veteriner Hekim Niyazi Gül.
Yıllar sonra da bu tipi film yapma fikri gelmiş Ata Demirer'e. Kim yazar diye çok düşünülmemiş. Böylece gelişmiş olaylar.


Niyazi Gül, bir üniversite profesörüdür. Dede mesleği olan baytarlığı yapıp, dedesinin her derde deva dediği bitkisel ilacı yapmaya çalışmasıyla geçer yılları. Bütün formül tamamdır, son bi bitki eksiktir. Ev işlerine yardımcı olan Hediye, profesöre, bilimsel çalışmalarında da yardım eder. Öte yanda, kötüler kendi içinde verdikleri güç savaşında, atlarını yarıştıracakları koşu için "Senin atın kazanırsa bütün malım mülküm senindir, benim atım kazanırsa evlenirsin benimle" gibi iddialara girerler. E, tabii bu iddianın ucu Niyazi Bey'e ve henüz denenme aşamasında olan ilacına dokunur.

Kadroda, Ata Demirer, Demet Akbağ, Levent Ülgen ve Şebnem Bozoklu yer alıyor. Oyuncu yönetiminin zayıf olduğunu belirtmekte fayda var, üstelik görüntü yönetimi de acemiliklerle dolu.. Ki görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış; filmografisine Ara (2008), Gölgesizler (2009) ve Yaşamın Kıyısında (2007) gibi işleri de yazmış bir adam.. Nasıl oluyor anlamıyorum, parayı mı beğenmiyolar artık.. Komedi film diye ciddiye mi almıyolar..


Filmin bütçesini öğrenemedim ama hasılat 10 milyon tl civarında. İyi bir rakam değil, planlanandan düşük, Berlin Kaplanı (2012) misal, 18 milyon kazanmış bi film.. Ama zaten efektlerde falan da çok ucuza kaçılmış, dandik olmuş biraz. Filme puanım 4/10..

180216