A Perfect Day (2015)


Tatlı film; Kosova'da, savaşın ortasında, gerilimi tadında, temiz temiz işlerini yapmaya çalışan bir grup var. BM'ye bağlı bu grup, savaş bölgesinde sağlık sıhhat, milletin içtiği su, hastalara ilaç falan diyerek takılıyorlar. Yani asker değiller, gönüllü örgüt, bari yan etkileri yok etmeye çalışıyorlar işte. İnsanlığa bi faydamız olsuncular.

Bi köyde, su kuyusuna atılmış bir ceset. Bildiğin adam cesedi. Onu çıkarmaları lazım, bağlıyorlar halatı, çektiriyorlar arabaya. Hop, ip kopar, ceset tekrar kuyuya. Ama başka ip yok. Öbür ekibi ara, telsiz, onlarda da yok. E en yakın market falan, yok, hiç bi yerde ip yok. Askeri üsse bakalım, belki vardır onlarda, yok. En son yanlarına aldıkları bi çocuk "Bizim eski evde ip var, şuradan şuraya uzunluğunda.." Hadi gidip alalım. Yolda inek ölüsü, muhtemelen içinde bomba var, yanından geçelim, hangi yanından.


Bu tatta ilerleyen bir macera filmi işte, tertemiz film, abartısı yok, çok şık. Bazen -haliyle- gergin, bazen eğlenceli, bazen dramatik. Çünkü komşu komşuyu vuruyor, evini patlatıyor, neden, başka dinden diye..

Derdini çok güzel anlatmış Madridli yönetmen Fernando Leon de Aranoa. Belgesele çok meyilli sinemacı senaryoyu da kendi yazmış. Başrolde ise Porto Rikolu Benicio Del Toro var, bu ara ne çok izledim bu adamı da, güzel denk geldi: Che (2008), Sicario (2015), sonra bu işte. Kadronun devamı: Kaliforniyalı Tim Robbins, Fransız Melanie Thierry ve Ukraynalı Olga Kurylenko. Birleşmiş Milletler. Filmin dili İngilizce, çok arada İspanyolca konuşuyor Del Toro.


Bence bi zaman ayırıp, izleyiniz, filme puanım 7/10.

030216