Birleşen Gönüller (2014)


Baştan söylemek lazım, kolpa bi yönetimin esiri olmuş, parayı nereye harcayacağını bilememiş, resmen havada kalmış bi film.. 1940'lar Kafkasya'sı.. Nazi bok yemesi.. Rusya dolaylarında olaylar.. 1990'lar Kazakistan'ı.. Hareketler bu minval.. Hikaye nerdeyse güzel, senaryo nerdeyse rezalet..

40'lar.. Bir Kafkas köyü.. Cennet ve Niyaz büyük aşka düşmüş, evlenmiş.. Ama Niyaz askere alınmış, yıllar olmuş haber çıkmamıştır.. Ufak bir Rus kızı Nazilerden kaçmış, köye sığınır.. Cennet kızı saklar, sakladı diye de tüm köyü cezalandırır Nazi kumandan, herkes toplama kampına.. Niyaz askerden kaçmış, o da kampa alınacaktır.. Tam durduk yerde kavuştuk derken tekrar ayrıl..


90'lar.. Kazakistan'da bir Türk okulu yapmaya çalışan idealist Yunus Öğretmen ve çilekeş karısı Dilek.. Komşuları da Cennet Teyze.. Alakasız bir sırada, anlatır Cennet Teyze aşkını, Dilek'e.. Sabır nedir, aşk nedir onu anlatır aslında.. Öldü mü, kaldı mı bilmediği Niyaz'ı 50 yıl bekleyerek geçen ömrünü anlatır.. Öte yanda Yunus Öğretmen, yeri gelir karısını, çocuklarını ikinci plana atar, okulu için, idealleri için çalışır; bütün derdi kahramanlıktır.. Ha kahraman da olur, ayrı mesele ama çoluğu çocuğu niye o kadar boşluyo, ayıptır.. Neyse, Cennet Teyze yine tesadüfün ekmeğini yer..


Filmde Nazi askerlerine Türkçe dublaj yapılmıştır, üstelik piyasadaki en alışıldık yabancı film seslendirmecileriyle.. Yani o sahnelerde Hollywood efekti yaratmak için tırto bi taktik izlenmiş.. Nazi Almanyası temalı bi sokak dizayn edilmiş ancak hiç gerçeklik verilememiş.. Şöyle genelleyeyim, görüntü yönetimi güzel fekat sanat, kurgu, ve oyuncu yönetimi çirkin.. Güzel Hande Soral bile olmamış yani.. Yine güzel de, çok kötü be oyunu; kullanamamışlar resmen kızı.. Bu arada nişanlandı galiba Hande, ya da ciddi bi ilişki içerisinde falan gibi - derin sessizlik..


Kadroda, efsane çiftin genç hallerini Hande Soral ve Serkan Şenalp; yaşlı hallerini Sema Çeyrekbaşı ve Fikret Hakan oynuyor.. Yunus'u, senaryo mağduru Atılgan Gümüş; Dilek'i isteksiz aktris Yağmur Kaşifoğlu; Nazi kumandanı da Dimiter Banenkin canlandırıyor.. Bu Nazi kumandanı, Kırımlı (2014) filmindeki başarılı Nazi kumandan Baki Davrak'la kıyaslayıp durdum istemeden, benziyolar da.. Ama açık ara Davrak silker yani.. 'Şans, hayatın ta kendisidir' temalı filmin yönetmeni, ilk filmi olan Hasan Kıraç..

Filmin imdb.com puanı 8.4, baya yüksek, yaklaşık dört bin kişi falan oylamış da ondan yüksek.. Yani şöyle hesabedebilirsin, sadece film ekibi yüz kişi falan oluyor, en az; gerçi yüz tane fgr var kafadan.. İzlenmemiş yani film aslında.. Puanım 3/10

240216