My Sweet Pepper Land (2013)


Filmin orijinal adını bu kabul ediyorum, çünkü baya dili Kürtçe olan filme İngilizce isim yerleştirilmiş.. Filmde de 'Pepper Land' diye bi mekan var, tam belli olmuyo neresi olduğu, kahve falan herhalde.. Hadi diyelim o oradan geldi, "A Film by Hiner Saleem" ne peki?! Filmde Amerikancı hava hakim, tamam da, içine işlemesi ilginç..

Baran, Irak Kürtlerinden, eski peşmerge, terörist.. Irak hallolup, Kürdistan kurulunca rahatlamış bir sistem anlatılıyor. Kafasına göre kanun yapıyor sözde ileri gelenler, bi adamı asacaklar, beceremiyolar, bu trajikomik sahneyle başlıyo film. Baran, bu saçmalıktan çok rahatsız oluyo.. Ona teklif edilen -önce reddettiği- kumandan rütbesini kabul ediyor, polis olacak, "Ama," diyor, "en çok ihtiyaç nerdeyse orda görev verin, keyif yapmaya gelmedim bu dünyaya.." Öte tarafta da, Govend diye bi hanım kız, bi köyde öğretmenmiş, babası bi daha gitmesini istemiyor, ikna ediyor babasını, idealist öğretmen tekrar geliyor eski öğrencilerine.. Baran'la Govend burda tanışıyor.


Görevi kötüye kullanmak da denebilir. Sonuçta ikisinin de mesleği gayet karizmatik, seksi meslekler.. Köylük yerde hem de, birbirlerine vurulmayacak da bu iki idealist kime vurulacak.. Kötü adamımız köyün ağası, Aziz Ağa.. Baran, "Kanun benim, sen değilsin" dedikçe Aziz Ağa "La yörü!" diyor.. E tabii, önce iftira atılıyor, bu öğretmenle kumandan şe'ediyor diye.. Bu olay kızın babasının da kulağına gidiyor mu.. Ortalık sen karış, çok sakinmiş gibi..

Irak Kürtleri rahatlamış, hatta kendi aralarında bile savaşmaya başlamışlarken, Türkiye Kürtlerinin davası devam etmekte gösteriliyor. Yok, yiyecek kaçakçılığı; yok, ilaç kaçakçılığı.. Baran'ın eski terörist olduğunu unutmadan, Govend'in "Silahlı mücadeleye karşıyım ama neden yaptıklarını anlıyorum da.." diyor.. Bu şekil bir görüş belirtme de mevcut.. Güzel detaylar var, yönetmen tebriği hak ediyor ama töbe töbe o nasıl tipsiz bi adam ya.. Kendi de girmiş fotoğrafçı rolüyle filme..


Başroller, Golshifteh Farahani ve Korkmaz Arslan.. Adında 'shift' olan yıldızımızın güzelliği dillere destan yalnız. Birkaç Hollywood işinde de yer almış, onları da izleyip, kızı tanıyarak yazıcam.. Bu arada filme puanım 7/10.. Hikayesi çok orijinal olmamakla beraber güzel film.. Galiba izlediğim ilk Kürtçe film oldu.. Mahsun'unkileri saymazsak.. Hatta izlemeyi geçtim böyle bi Kürt Sineması oluşumunu bile bilmiyodum.. Bi bildiğim Kürt entelektüel yazar Yaşar Kemal vardı, o da Türkçe yazıyordu. Film, Fransız ve Alman yatırımcıların işbirliğiyle çekilmiş.

110216