Kilometre Zero (2005)


Geçen gün My Sweet Pepper Land (2013) filmini izlediğim yönetmen Hiner Saleem'in filmografisinden devam ediyorum. Onu izledikten sonra, meğer Kürt sinemasıyla ilgili hiçbir şey bilmediğimi fark edip, dost meclisinde dillendirdiğimde, Dema Hespen Zerxweş (2000) yani 'Sarhoş Atlar Zamanı' filmini izlenecekler listeme eklemem önerildi. Kürt sineması derken, Kürtçe filmlerden bahsediyorum; Yılmaz Güney'inkiler falan Kürt hikayesi anlatan Türk Sineması örnekleri, bu böyle..

Kilometre Zero (2005) da My Sweet Pepper Land (2013) gibi Avrupa desteğiyle yapılmış, ve nedense jeneriği Kürtçe olmayan filmler. Kilometre Zero (2005)'da mesela, Fransızca yazılar, un film de Hiner Saleem falan.. Film, Cannes'a katılan ilk Irak filmi unvanına sahip, Irak Kürdü diye geçiyor resmiyette Saleem.


Ako, güzel karısı Selma ve oğluyla beraber uzak bir köyde sakin sakin yaşamaktadır. Selma'nın yatalak bi babası vardır, ona bakar bi yandan. Saddam'ı indirme savaşı hararetlenir. -Filmde gösterilen- Irak Kürtleri ile Irak Araplarının geçinememesi, Saddam'ın Kürtleri darlaması ve Kürtlerin de Saddam'ı indirmek istemesi.. Ama Kürt Ako savaşmak istemiyor, dağa çağırıyolar, davaya destek ol diye, "Yok" diyor. Selma'ya "Kaçalım burdan" diyor, "Babam var, onu götüremeyiz, onsuz da hiç gidemeyiz" diyor. O zaman da Irak, Ako'yu askere alıyor..

Saçmasapan bi askeri yönetim gösteriliyor, kara mizah yapılıyor. Bir grup askere, şehit cesetleri ailelerine teslim etme görevi veriliyor. Ako'ya bi şehit zimmetleniyor, Arap bi şoförle yola düşüyor.. Uzunca bi yol macerası başlıyor. Filmin vermek istediği şu "-İyi insansın ama, seni boğmak istiyorum, Kürt! -İyi insansın ama, seni boğmak istiyorum, Arap!" Hepimiz, kardeşiz, bu kavga ne diye temalı film..


Başrol Nazmi Kırık, hani Organize İşler (2005)'de Cem Yılmaz'ın sağ kolu, "Agu diyor, gubuş diyor.." diye kızını anlatıyordu.. Selma'yı, Belçim Bilgin oynuyor, ve bu ilk oyunculuğu imiş; sonra Hiner'in bi filminde daha oynayıp Türkiye'ye zıplıyor ve diziler falan derken şu an aldı başını gitti. Film teknik açıdan pek kötü ama hikayesi güzel. Oyunculuklar çok iyi değil ama yeterli.. Yani estetik bi durum olmadan, düz hikaye anlatmış.. Filme puanım 4/10..

150216