Black Panther (2018)


Olmayan bilmez, bir evde küçük kız kardeş varsa o evin enerji seviyesi yüksektir. Var bizde bi tane, yatılı okuyor liseyi, haftaiçi evde yok, haftasonu oluyor, eve neşe geliyor. Bıdır bıdır konuşur, sürekli güler, herkese bi şey sorar, herkese bi şey anlatır. Konuşacak bi şey bulamazsa çaktırmadan sataşır, kudurmak ister. Bugün bu neşe kaynağıyla gittik sinemaya. Tesadüfe bakınız ki, bir tane de perdede vardı aynısından.

Neşesaçar Shuri'nin kral babası öldü bir süre önce, abisi kral olacak. (Captain America: Civil War (2016)'da izledik bu acı kaybı!) Wakanda diye bir Afrika ülkesinin kralı olacak T'Challa. Sosyal sorumluluk mücadelecisi sevgilisi Nakia, ülkenin teknoloji uzmanı, yetenekli, eğlenceli ve patavatsız kız kardeşi Shuri ve de hanım sultan anneleriyle beraber güzel bir yuvası var kral kardeşimizin.


Ülkenin çok değerli bir madeni olan Vaybrenyum'u sömürgeci ülkelerden korumak için, nesiller önce, gizli bir toplum olma kararı almışlar. Kararı almak çok kolay olmamış, savaşlar çıkmış ve o sırada oradan geçen bir siyah panter içlerinden en güçlüsünü lider belirlemiş ve ona kendi ruhundan bir parça ve dolayısıyla süper kahraman güçleri vermiş. Ama yanlış anlaşılmasın, Black Panther olunca kral ve güçlü olunmuyor, en güçlüysen eğer, kral ve devamında Black Panther oluyorsun. Black Panther'in görevi de Wakanda'yı ve Wakanda'yı Wakanda yapan Vaybrenyum'u korumak, kollamak. Vaybrenyum, Wakanda'nın teknolojide bütün ülkelerin çok ilerisinde olmasını sağlamış.

Krallıkla beraber sorumluluklar da beliriyor hemen, mecliste ve hatta Nakia gibi daha da yakınlardan sitem işitiyor: "Teknolojik imkanlarımızı insanlığa sunsak, kimsesizlerin kimi olsak" temalı söylemlerin yanında, "Çok kuvvetli silahlarımızı ezilen siyah kardeşlerimizle paylaşsak" gibileri de söyleniyor. Fakat bu gizli imkanların duyulması, Wakanda için tehlikeli olabilir. Ve kötü adamlar her an üşüşebilir..


Düşük beklentiyle gittiğim her Marvel filmi gibi bu da baya güzel çıktı. Hiç beklemezken çok eğlendik. Çizgiroman uyarlaması olduğunu belirtme ihtiyacı duymadığım, animasyon dizisi haricinde ilk defa Captain America: Civil War (2016)'da gördüğümüz Black Panther'i, Chadwick Boseman oynuyor. Kadrodaki diğer isimler: Letitia Wright, sempatik çikolatayı henüz birkaç ay önce Black Mirror'ın en son bölümünde izledik; Lupita Nyong'o, 12 Years a Slave (2013)'le Oscar kazanmıştı; kötü adamları oynayan Michael B. Jordan'ı Creed (2016)'ten, Andy Serkis'i ise efektle yaratığa dönüştürüldüğü herhangi bir filmden tanıyabilirsiniz, gerçi baya kilo almış tanıyamayabilirsiniz de; Daniel Kaluuya, Get Out (2017)'taki performansıyla bu sene Oscar adayı; son olarak da Martin Freeman, Hobbit Serisinin Bilbo Baggins'iydi.. Serkis de Gollum'du zaten.. Yönetmen: Ryan Coogler..

Black Panther, çok arayı soğutmadan, iki ay sonra Avengers: Infinity War (2018)'la yeniden karşımızda olacak. Bu arada -gelecek programı verince aklıma geldi- sene oldu bak bilmem kaç hala daha Marvel filminde jenerikten sonra sahne olduğunu bilmeyen seyirciler var. Çok tatlı bi sahne kaçırıyor bunu bilmeyenler, haberiniz olsun!

24 şubat 2018