Loving Vincent (2017)


Vincent van Gogh'un ölümünden bir sene sonrada geçiyor hikaye. Kardeşi Theo'ya yazdığı bir mektup teslim edilemeyip geri gelmiş. Ancak Vincent da o arada intihar ettiği için, mektup öyle sahipsiz kalmış. Daha önce kulağını kesip bir fahişeye vererek adını deliye çıkaran Vincent, kendini karnından vurmuş ve yaralı halde yaşadığı pansiyona dönmüş, bir süre sonra burada, yatağında ölmüş, yitmiş.


Kardeşine sık sık mektup yazan Vincent'ı tanıyan postacı Joseph Dayı, mektubun zayi olmasını istemiyor, oğluna neredeyse yalvararak, Theo'yu bulup mektubu vermesini söylüyor. Armand'ın yolculuğu böyle başlıyor. "Delinin birinin mektubundan bize ne, neden uğraşıyoruz ki?" dese de babasını kırmıyor. Theo'yu bulmak için çıktığı yolculukta Vincent'ın hayatına dokunmuş pek çok kişiyle tanışıp, Vincent'ı farklı bakış açılarından tanıma imkanı buluyor. Ve bize de aşırı derecede keyifli bir hikaye sunuyor. Bir de böylesi bir teknikle birleşince..

Dorota Kobiela ve Hugh Welchman'ın yönetmenliğindeki animasyon filmde pek çok ressam, sayfalarca çizim yapıp, boyayarak oluşturmuşlar filmi. Önce oyuncularla filme alınan hikayenin kareleri, plan plan van Gogh tarzında resmedilerek birbiri ardına konup hareketlendirilmiş. İzlemesi inanılmaz keyifli bu görsel fantezinin sonunda, muhteşem bir albüm yer alıyor. Albümde görüyoruz ki, filmde izlediğimiz karakterlerin hepsi, 8 senede 800+ eser üreten Vincent'ın daha önce resmettiği kişiler. Yani filmdeki postacının gerçekten van Gogh tarafından yapılmış portresi var, arkadaşı Dr. Gachet'nin de mesela. Çok meşhur tablolar hatta ama filmi izlerken fark etmedim onlar olduğunu.


Doğa manzaralarını tuvallerine taşımayı sevdiği kadar insanları da -özellikle çevresindeki insanları- da ölümsüzleştirmiş dahi Hollandalı. Kadroda yer alan isimler: Douglas Booth, Helen McCrory, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn ve Saoirse Ronan.. Akademi Ödüllerinde En İyi Animasyon Film adaylığı bulunmakta, bana kalsa.. keşke bu alsa.. Tören 4 Mart'ta.. 8/10

27 şubat 2018