La Casa de Papel (2017- )


Bir anda büyük sükse yapan dizi, tüm dünyada çok ilgi görüyor. Ama Mayıs'ta İspanya'da bir televizyon kanalında yayınlandığında bu kadar tutacağı tahmin edilemedi, ne zaman ki Aralık'ta Netflix'e yüklendi, pek çok kişiye ulaştı ve olan oldu.

Alex Pina'nın yaratıcısı olduğu dizi, tek sezon olarak kurgulanmış, 70-80 dakikalık 15 bölümden oluşuyormuş. Bir kısmı yayınlanan dizi o arada Netflix'le anlaşmış ve Netflix'e yükleneceği zaman tekrar kurgulanmış, süreleri kısaltılıp 19 bölüm olacak şekilde ayarlanmış ve 13+6 şeklinde iki sezon sunulmuş. Kimse de niye ki dememiş, "Zaten hepsini birden yükleyiveriyorsun Netflix, niye iki sezon?!" Gerçi ben Netflix'te izlemedim, diğer dizi sitelerinde gördüm, açtım. Bu arada Rusça dublajı var galiba piyasada, dikkat edin, ben düştüm birkaç bölüm, siz düşmeyin! Hala emin değilim gerçi, İspanyolca mıydı Rusça mıydı diye..


İspanya'da darphane soygunu! Darphane ki para basılan yer demek!.. 5 yıl bu plan üzerinde çalışan Profesör lakaplı genç dahimiz, ekibi topluyor. Ekiptekiler, çeşitli özelliklere sahip kriminal tipler. Büyük vurgun yapılacak, kaçılacak, güzel bir kaçış planı hazırlanmış. İçerde rehineler olacak, kapıda polis olacak ve ekip içerde para basacak. Plan bu! Hazır parayı almayacaklar, kendi paralarını basacaklar ki seri numarası takip edilemesin. Bu sebeple dışarıdaki polisi ne kadar oyalarlarsa o kadar fazla para basabilirler.

Geçen haftalarda bir gün, havalimanındayım, uçağa bineceğiz, bilet kontrolünde sırayla alıyorlar ya, arkamdaki liseli grup bu diziyi konuşuyor. Pijler susmadı uçağa girene kadar, her detayını anlattılar birbirlerine. Lan daha izlemedim de diyemedim, dinledim baya. Sonra açtım diziyi, alakası yok anlattıklarıyla! Yani şöyle, "Dali maskesi takıyolar abi, hepsinin bi manası var, çok felsefesi olan dizi.. Felsefe de felsefe.." falan diye konuşuyolar böyle.. Ben izlerken, evet Dali, tatlı detaymış, deyip geçtim. Tabii ki hoşuma gitti, felsefesi var, evet ama o kadar. Yani onları dinledim diye diziden zevk alamama diye bir şey de olmadı. Bazısı çok korkuyo sürprizbozan/spoiler'dan ya, sözüm onlara..


Muhteşem bir ekip, harika bir plan, şahane bir kurgu! Büyük heyecanla takip edilecek bir macera.. Dil İspanyolca, trankela puta.. Kadro yerel lezzetlerden oluşuyor, başrol Alvaro Morte. Ekipteki kızların hepsinin burnu maşallah: Itizar Ituno, Ursula Corbero ve Alba Flores; ilki polis, diğer ikisi soygun ekibinden.. Rehinelerde de efsane tatlı tipler mevcut: Maria Pedraza, Esther Acebo ve Clara Alvarado..

Dili ve dinamizmiyle izlenebilir, herkese önerilir bir dizi. Hem çıtırcık, 19 bölüm, aç-bitir dizi..

20 şubat 2018


Çok aşırı tuttu ya, beklenen oldu, 3. sezon çekileceği duyuruldu geçen günlerde Netflix tarafından! Haydi bakalım.. Heyecanla bekliyoruz!..

21 nisan 2018


3. sezonu çok severek izledim. 2. sezonun sonundaki çapraşık aşk hikayesi herkesin tadını kaçırdıysa da bu sezon çok beklendi. 3. sezondan bir paragraf bahsedeyim.

Muhteşem kaçışın ardından ikili ikili dünyanın çeşitli yerlerine dağılan ekip için acil durum planı da düşünülmüş. Kimse kimsenin nerede olduğunu bilmeyecek, ancak bir şeye ihtiyacınız olursa bir takım akıl zorlayan yöntemle Profesör'e ulaşılabilecek ve gerekirse o toplayacak ekibi. Nitekim birinin başına bi şey gelmesi sonucu ekip tekrar toplanıyor. Herkesin sakin sakin hayatına devam etmesi gerekirken Tokio her zamanki orospuluğunu yaparak, eğlenmelere çıkıyor ve olan oluyor. Rio'yu polis yakalıyor. Rio'nun serbest bırakılmasını sağlayacak bir planı var Profesör'ün.


8 bölümlük 3. sezon trank diye en heyecanlı yerinde bitiveriyor. 4. sezon için izin çıkmasa çok yazık olurdu gerçekten. Bu sezon devreye giren ve izlemekten zevk alacağınız bir polis yetkilimiz var: Alicia Sierra (Najwa Nimri). Bu tarz karakterleri izleyince, iyi ki kötü adam değiller, yoksa nice olurdu dünyanın hali diyeceğimiz geliyor. Hani oluyor ya böyle kötü davranışlı iyi niyetliler.. Öyle..

18.08.2019


4 gelmiş hoş gelmiş, gelmese zaten ortalarda kalırdık, neydi o öyle aksiyonun ortasıdna sezon mu bitirilirdi. Rio'yu kurtarma planı olarak ortaya konan İspanya Merkez Bankasının altın rezervi temizliği devam ediyor. Zınk diye bite 3. sezon zort diye kaldığı yerden devam ediyor 4'te.. Ne bi özet ne bi bişey.. İşin acayibi 4'te öyle bitiyor, salladıkça sallıyorlar finali.. Sallıyolar derken sıkıcı geçmiyor bölümler ama durduk yerde aksiyonlarla kendilerine hikaye çıkarıyorlar..

Bu büyük altın soygunu için her bölüm biraz daha detay öğreniyoruz. Her zora düştüklerinde, aslında bunlar düşünülmüştü bakın planımız bu, aslında o da düşünüldü şimdi de şunu yapıyoruz diye iş iyice dallanıp budaklanıyor. Plan yoksa da o an ortaya yeni planlar konuyor ve durum kurtarılmaya devam ediliyor. Kim tarafından: El Profesör!..

4 Nisan 2020