Un Barrage Contre le Pacifique (2008)


Fransız hanımefendi Marguerite Duras'ın aynı adlı romanından uyarlanmış film.
Pasifik'e Karşı Bir Bent, Can Yayınları

İzlerken hissetmiştim, -henüz bilmiyorken- roman uyarlaması gibi gelmişti bana. Biraz düşününce karakterlerin absürt derecede gerçekçi gelgit akıllı olmaları bunu düşündürtmüş olabilir bana. Normalde böyle bir karakter yazamazsın ama alt metni çok sağlam eserlerde de karakteri ruhuna kadar görürüz yani.. Bu da romanın daha doğrusu edebiyatın avantajıdır aslında ve görüldü ki sinemaya da çok güzel taşınmış. Kim tarafından, Rithy Panh.


Ha, roman da olsa severek okumazdım hikaye sebebiyle. Ama hal böyle diye karakter yaratımdaki ustalığa da laf söyletecek değiliz.

Bu arada filmin dili Fransızca ama yer yer yerli Kamboçyalıların kendi aralarında bambaşka bir dil kullandıkları da oluyor..


Hikayede, bir beyaz aile var, bi oğlu ve bi kızıyla Kamboçya'da yaşayan La Mere kocasız bir kadındır. Çocuklarının geleceği için didinir durur; buna rağmen çocukları, özellikle oğlu sürekli evden kaçmakla tehdit eder kadını. Tek mal varlıkları kiralık pirinç tarlasıdır ve onu da baraj taşkınında sel alır. Zaten para pul yok, bir de oğluyla uğraşır. Kamboçya'nın yerlisi olan komşularını toplar ve der ki "Devletin yardım mardım edeceği yok, bu taşkınların önüne geçmeliyiz, buraya bi baraj yapalım.."


Bu arada Jo diye genç bi siyah çinli multi-zengin iş adamı, selde zarara uğrayan tarlaları kelepir fiyata cukkalıyor.. Bir yandan da civarın en güzel genç kızı olan, La Mere'nin 16 yaşındaki Suzanne'sine vurulur. La Mere, zengin adamdan yararlanmak için kızını kullanır biraz, "Kızım dans etsene Jo'yla" gibi emirlerle kızı adama yamamaya çalışır. Kız ise o adamı isteyip istemediğine karar verebilecek yaşta bile değildir daha. Cinselliğe olan merakı ve daha çok çevresine duyarlılığıyla büyür Suzanne.


La Mere, hem paraya ihtiyaç duydukları için hem de zengin koca olayı kızının geleceğini garanti altına almak olacağı için yapar bunu; duyduğu vicdan azabı da beraberindedir tabii. Bu duruma anneden daha hevesli yaklaşan abi Joseph kafası yeterince çalışmayan bir zavallıdır. Geri zekalı olduğu için değil, karar verirken ki tutarsızlıkları onu zavallı yapar. Tek derdi bu bataklıktan kaçıp şehre gitmektir.


Kamboçyalı yönetmen, memleketinin dertlerini hep filme almış, nerdeyse bütün işleri Kamboçya üzerine olan Panh, belgesel yapmadığı zamanlar da o topraklarda geçen, o toprağın ya da çamurun acısını işleyen hikayeleri film yapıyor. Kadroda Isabelle Huppert, Gaspard Ulliel, Astrid Berges-Frisbey ve Randal Douc var..
Huppert, daha çok Michael Haneke filmleriyle popüler olmuş tecrübeli bir oyuncu.. Astrid'in ise ilk sinema filmi tecrübesi..

10.09.15