Another Earth (2011)


Yönetmen Mike Cahill'in başrolü oynayan Brit Marling'le beraber yazdığı film, dikkatsizliği sonucu sebep olduğu trafik kazasında, oğlu ve eşinin ölümüyle hayatı kararan John'dan özür dilemek isteyen Rhoda'nın hikayesi anlatılıyor. Bu cümle çok anlaşılır olmadı, şöyle anlatayım:

Rhoda (Brit Marling), MIT'ye kabul edilen zeki bir yeni yetme, gencecik kız.. Yeni işini kutladıkları partiden ayrılıp bindiği arabasında, yola bakmak yerine gökyüzündeki yıldızlara bakarak kullandığı arabasıyla karşı şeritte ışıkta duran John ve ailesinin arabasına çarpıyor. Şiddetli çarpışma sonucu oğlu ve hamile eşi hayatını kaybeden John (William Mapother), Rhoda'nın hapiste olduğu dönem boyunca bunalımda yaşıyor.


Hapisten çıktıktan sonra Rhoda, zekasını kullanabilecek işler yapabilecekken kas gücüne dayalı temizlik işleri yapmaya karar veriyor. Sonra John'u buluyor, özür dilemek amacıyla gittiği evinde, lafı bir türlü getiremediği için temizlikçi olarak iş alıyor.. John'dan özür dilemenin başka yollarını bulan Rhoda, hayali olan diğer dünyaya seyahat için katıldığı yarışmadan bilet kazanıyor..


Filmin fantastik öğesi de bu. Gökyüzüne baktığımızda Ayın yanında bir tane daha Dünya görüyoruz, Dünya 2.. Yani normal olarak orda, uydu gibi, Dünyayla beraber takılan bir yıldız.. Aya falan ayak basılmamış bir zamanda geçiyor hikaye.. Uzaya çıkılmış sadece, bir de Dünya 2'ye gitme durumu var işte.. Kim gitmek ister diye yarışma var.. Bu arada yapılan çalışmalarda Dünya 2'de de hayat olduğu, hatta burdaki hayatların tezahürü olduğu düşünülüyor.


Böyle ilginç bir hikaye işte.. Ama fantastik tarafı daha dikkatli kurgulanmalıydı bence.. Yani Dünya 2'ye bir takım bilimadamından önce veya beraberinde sivil vatandaş götürme fikri saçma.. Önce bi iyice gidilip incelenecek, sonra haydi isteyen gelebilir denecek.. Yani sırf 'orda da buranın aynısı' olabilir mi acaba dedirtmek için inceleme kısmını flu bırakmışlar.. Ama yine de gideri var yani..

Mike Cahill'in I Origins (2014)'i daha güzeldi bak, ondan sonra bunu izlemeye karar vermiştim zaten, bakalım öncesinde ne yapmış diye.. Yani gelişme var hikaye kurgularında.. Sonraki filmleri beklenebilir bu zincir düşünüldüğünde..

20.09.15