Marvel 75 Years: From Pulp to Pop! (2014)


Marvel'ın kuruluşunun 75. senesi münasebetiyle abc televizyonu için hazırlanan bir belgesel film. Laura Shields yazmış, belgeselci Zack Knutson yönetmiş. Tertemiz bir kısa özet olmuş valla. Çok net!.. Emily Vancamp'ın anlatıcı olduğu film, şirketin ilk kurulduğu günden günümüze kadar maceralarını anlatıyor.. İzlerim diyen kendi bilir, yok, bana sen anlat diyorsanız buyrun.. Hem okur hem izlerim, keyfime karışanı... diyene ne diyim..



Sene 1939, New York.. Yayıncı Martin Goodman, şirketi ilk kurduğunda Timely Comics bünyesindeki bi yazar bi çizerle, dergilere ve gazetelere ufak bant hikayeler çizerek başlamışlar. Joe Simon ve Jack Kirby ikilisi.. Daha sonra popüler işler yapıp ilk dergiyi çıkarmışlar.. Ama o ara Superman ve daha yeni olan Batman gibi karakterlerle piyasayı kasıp kavuran Detective Comics örneği vardır ve Goodman'ın isteği de onlar gibi olmaktır.. İlk kahraman karakterli dergileri ise Marvel Comics markasıyla çıkıyor: Human Torch ve ardından Sub-Mariner..



2. Dünya Savaşı'nın etkisindeki ekip, savaşı konu alan ve halkın kahramanı olabilecek bir karakter yaratıp, Captain America'yı Hitler'in üzerine salmışlar.. Tabii ki, savaş haberleriyle morali bozulan halk gazetenin arkasını çevirdiğinde Captain America maceraları okuyarak stres atmayı sevmiş.. 


Bu şekil bir meşhur olma hikayesi olan grafik romancı Goodman'ın üvey kuzeni Stan Lee de ekibin ayak işlerini yapmak için şirkete girmiş.. Bir süre sonra o da karakter yaratmaya başlamış.. Savaş bittikten sonra da devam ediyor bu üç kahramanın hikayeleri ama Captain hep bir numara.. Yalnız, çizgi romanların çocukların gelişimini etkilediği görüşleri yayılmış ve satışlar düşmüş.. Sonrasında sansürler başlamış, sınıflamalar.. Sonra televizyonun icadı.. Millet okusun diye saçmasapan şeyler yazdıklarını anlatıyorlar, basit karakterler, sıkıcı maceralar.. Kendi adını kullanmaktan vazgeçmesi de bu zamana denk geliyor Stanley Leiber'in; tanınmamak için Stan Lee diye imzalıyormuş işlerini.. 


Tam işi bırakmayı düşündüğü sıralar, karısı demiş ki, "Bence bırakmadan önce tam kendi istediğin bi hikaye yaz, ben olsam okurum diyeceğin bi şey, sonra bırakırsın.." Fantastic Four'u yaratmış Stan Lee.. Ekibe yeni katılan Steve Ditko da çizmiş.. Tek bir kahraman yerine bir takım kahraman.. Sonrası da şu şekil geliyor: Hulk, Spider-Man.. 

Bu çok sevilen karakterler ekibin daha çok çeşitli ve başarılı karakterler yaratacağını gösteriyor.. Sırasıyla Thor, Ant-Man, Iron Man, Dr. Strange, Nick Fury ve sonra Avengers.. X-Men.. Resmen bolluk bereket dönemleri.. Bunlar hep Stan'in yazıp Kirby ve Ditko'nun çizdiği, hiç durmadıkları zamanlar.. Ortamın en mutlu adamı tabii ki patron Martin Goodman..


Zenci süper kahramanlar, kadın süper kahramanlar, çeşit her alanda kendini göstermiş.. 72'de Goodman emekli olmak istiyor, yerine Stan Lee geçiyor.. Giderek büyüyen şirkete çok sayıda yeni çizer alınmış: Blade, Punisher, Iron Fist.. 80'lerde ise Deadpool gibi anti-kahramanlar çıkmaya başlamış, kendi adamına sıkan.. Ghost Rider, Wolverine'in bireysel maceraları.. Zamanı gelmiş, Stan Lee de emekli olmuştur.. Ve 80'lerin sonlarına doğru pazarda artık Marvel, DC'yi altetmişti, satışlar inanılmaz.. 

Çizgi film yapmışlar bol bol, neredeyse her karaktere.. Sonunda filmler geliyor, Captain America (1990).. Efekt teknolojisi yüzünden hiç hoş sonuçlar alınamamış.. "Güzel filmler The Death of Incredible Hulk (1990)'la başlıyor" deniyor..


Dedikleri an iflasın eşiğine gelmişler.. Çizgi roman satamıyolarmış, bitmişler ya.. 90'ların başında Joe Quesada Marvel'ın editörü olmuş, yeni Stan Lee diyorlarmış.. Joe filmi başa sarmış, Avengers'ı baştan yazmış: Civil War; Spider-Man'i baştan yazmış: The Amazing Spider-Man.. New X Men..

Sinemada da hareket sürüyor, epeyi bir film oluyor ama hep karakterleri başka stüdyolara vererek filmleri yapılmış.. Teknik imkanlar dolayısıyla Marvel çok karışamıyo hikayelere, adamlar n'aparsa o, söz hakkı yok Marvel'ın..

1. The Punisher (1989)
3. The Death of Incredible Hulk (1990)
4. The Fantastic Four (1994) 
9. Daredevil (2003) 
10. X 2 (2003) 
12. The Punisher (2004) 
15. Elektra (2005) 
16. Man-Thing (2005) 
17. Fantastic Four (2005) 
19. Ghost Rider (2007) 
21. 4: Rise of the Silver Surfer (2007)


Joe'nun yeniliklerinden biri de Alan Fine'la anlaşarak Marvel Studios'u kurmaları olmuş.. Finansman bulmuşlar ve kendi yapacakları ilk film için Iron Man'i seçmişler.. Filme harcanan para 140 milyon dolar.. Ki bu karakter Marvel'ın arka planda kalmış bir karakteri.. Jon Favreau'yla anlaşılmış.. Robert Downey Jr. başrole çağrılmış.. Büyük risk diye anlatılıyor.. Ve büyük patlama.. 

Daha iyisi yapılamazdı herhalde.. 585 milyon dolar kazanılıyor ve olan oluyor.. Daha iyi işler yapabilme fırsatı doğuyor, Disney şirketi, ışığı görüyor ve Marvel'ı 4 milyar dolara satın alıyor.. Sonrasında yapılan filmlerin kalitesi de ortada.. 

Aşağıda, * işaretli filmler Marvel Studios'tan çıkan MCU (Marvel Cinematic Universe) filmleri, diğer filmler ise daha önce haklarının satıldığı şirketler tarafından yapılıyor.. 
Mesela, Blade'ler New Line Cinema, X-Men'ler ve yeni Fantastic Four'lar 20th Century Fox, eski Spider-Man'ler ve Ghost Rider'lar Columbia Pictures, Hulk'lar Universal falan..

24. Punisher: War Zone (2008) 
27. Thor (2011) *
30. Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012) 
42. Fantastic Four (2015)

gelecek filmler:

47. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) ***
48. Logan (2017)
53. Venom (2018)
58. Avengers: Endgame (2019) ***
59. Spider-Man: Far From Home (2019) ***
60. Black Widow (2021) **** 
61. Shang-Chi ve The Legend of the Ten Rings (2021) **** 
62. The Eternals (2021) ****
63. Spider-Man: No Way Home (2021) ****
64. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) **** 
65. Thor: Love and Thunder (2022) ****
66. Black Panther II (2022) ****
67. Captain Marvel 2 (2022) ****
68. Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2022) ****
69. Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) ****
70. Fantastic Four (202?) ****


Bir de tabii dizi sektörü var.. Daha çok sokak kahramanlığı yapan karakterleri de televizyonda kullandıklarını anlatıyorlar.. Yani öyle çok büyük değil de ufak çaplı ve devamlı olaylar.. Dizileri de şöyle şirketin:



abc'de yayınlananlar/yayınlanacaklar: Agents of SHIELD (2013- )Agent Carter (2015-16) ve Inhumans (2017).. Seneye Netflix'te yayınlanacaklar: Daredevil, Luke Cage, Jessica JonesIron Fist ve The Punisher.. Hatta bu ilk dört karakteri bir araya getirip The Defenders (2017)'ı kuracaklarmış..

21.09.15