Meddah (2014)


Aziz Bey gençliğinde ünlü bir tiyatro sanatçısı imiş. Evli ve bir kız babasıyken şöhretin ağırlığı altında ezilmiş. Yıllar geçmiş, Aziz yaşlanmış ve artık ilgi duyulmayan, meddahlıkla geçinmeye çalışır olmuş.. Görüşmek istemeyen kızına ne kadar yalvarsa da kar etmezmiş. Kızı babasını yadsımış, hiç konuşmazmış.. Aziz Bey ölümün yaklaştığını hissediyormuş. Akrabalarından öğrendiği kadarıyla Ayvalık Valisi'yle evli kızının yanına gidip, af dilemeyi kafaya koymuş.


Meddah dediğin, sahneye çıkıp, omzunda havlusuyla, kah eğlenceli kah hüzünlü hikayeler anlatan tiyatrocular. Aslında bugünün stand-up'çılığına benzer ama yeri geldiğinde baya ağlatırlarmış milleti.. Artık yok tabii, yani yok denecek kadar az.. İşte Karagöz kadar..

Filmin sonuna doğru Aziz Bey'in kabahati kızı tarafından anlatılıyor. Film boyunca tonton, yardıma muhtaç, affedilmeyi hak eden bir yaşlı adam gösteriliyor..
Hikaye anlatıldığında, kızına hak verenler bir yanda, affet artık diyenler bir yandadır. Kocası Vali Bey ise "Affetmeyeceksen bile bi çay için bence" düşüncesindedir..


Batur Emin Akyel'in yazıp yönettiği film, sinemada gösterilmedi herhalde, hiç görmedim.. Ya da çok az kaldı vizyonda.. İnternette denk geldim, öyle öğrendim varlığını.. Münir Canar, Tuğçe Kumral, Haldun Boysan, Hakan Gerçek ve Evren Bingöl'ün rol aldığı film 2013'ün sonlarına doğru çekilmiş. Nerden bildim, çünkü Tuğçe Kumral o sırada Eski Hikaye'de oynuyordu, set arasında 6 günlüğüne Ayvalık'a gitmiş.. "Babasına mesafeli bir kızdı rolüm, sete gittiğimde zaten tanışmıyo olduğum Münir Abi'ye sadece, merhaba ben Tuğçe, dedim. Üç gün başka laf etmedim, çekimler bitince boynuna sarıldım.. O çok tecrübeli olduğu için bu tarz şeylere ihtiyacı yok ama ben daha yeniyim, bazı taktikler denemem gerekiyor" diye anlatıyor bir röportajında..


Çok güzel kız gerçekten Tuğçe, o röportajın bi yerinde "Diziler oyunculuğu köreltiyor ama ben şanslıyım yine de, gerçekçi dizilerle başladım, sinema oyunculuğumu pek etkilemediler.." diyor, katılmıyorum.. Ben bu filmindeki performansını beğenmedim, doğruya doğru.. Ha, yeteneğinin de farkındayım, izledim çoğu işini.. Zaten bu senaryoya çok çalışamadığını da söylüyor kendisi.. Senaryo demişken, öyle pek başarılı bir metin olmadığı da gözlerden kaçmıyor.

26.09.15