Sipour al Ahava Va'khoshekh (2015)


Natalie Portman'ın, yazar Amos Oz'un otobiyografik romanından uyarlayıp yönettiği film, uzun zamandır izlenecekler listemi meşgul ediyordu. İngilizce adı A Tale of Love and Darkness olan film sonunda internete düştü de izleyebildim. Film İbranice ve girişinde bir sürü saçma sapan İsrail yapım şirketi ismi geçiyo, dandik dandik logolar... Anladık, her şeyiyle İsrail filmi, Natalie de ne milliyetçi çıktı arkadaş.

Şimdiye kadar hep kamplardaki Yahudilerin çektiği acıları gördük. Şimdi Kudüs'te, bütün dinlerin sahip olmak istediği kutsal topraklarda, ailesiyle beraber Amos'un yaşadıklarına şahit oluyoruz. Başarısız bir yazar olan babası ve birbirlerine hikayeler anlattıkları annesiyle beraber büyüyor Amos. Yalnız savaşın stresinden olacak annesi biraz rahatsız. Amos ise ilginç bir çocuk.

Dramatik bir hikaye mutlaka, dönemin siyasi gerilimi ve Nazi kini ister istemez etkiliyor insanları. Sessiz sakin bir çocuk olmasıyla nam salan Amos bile, komşu teyzenin "Sen akıllı ve hassas bir çocuksun, eminim çok yetenekli bir yazar olacaksın" temennisine "Kes be, ne yazarı, duygular beni tiksindiriyor. Çiftçi olacam ben ya da köpekleri zehirleyen biri..." Kadın neye uğradığını şaşırıyor tabii. Ama uzaydayız, herkesin kafası karışık..


Amos'u oynayan çocuk cidden çok yetenekli, Amir Tessler. Annesi Fania'yı Natalie Portman, babası Arieh'i Gilad Kahana oynuyor. Amos Oz hiç okumadım ama efsane olduğunu duyarım ortamda okuyan biri varsa. "Yazar olmaktan önce kitap olmak isteyen bir çocuk" yazıyordu Aşk ve Karanlık kitabının arka kapağında. İşte o adamın hikayesi, o adamın filmi.. Bravo Natalie!.. Ayrıca ilk uzun metraj sinema filmi ve biraz sıkıcı olması dışında çok büyük bir sorun görmedim. Puanım 7/10..

120117