İklim Meselesi (2016)


National Geographic tarafından hazırlanan, 45 dakikalık 3 bölümden oluşan belgesel, enerji kanalları ve doğal kaynakların doğru kullanımı üzerinden iklim değişikliğini inceliyor. Hele bir de geçen hafta İstanbul'da yaşadığımız aralıklı elektrik kesintileriyle ciddiye bindi ki iş sorma. Konuya daha geniş bir çevrenin ilgisini çekebilmek için de popüler yüzler kullanılıyor.


İlk bölümünde Halit Ergenç Zonguldak'taki maden ocaklarını ziyaret edip, çıkarılan kömürden elektrik elde edilen termik santralleri ve çevreye etkilerini inceledi. Konuyla ilgili uzmanlarla görüştü, çevre halkla konuştu. Artvin'e oğlu Ali'yle beraber giden Ozan Güven ise dere yatakları üzerine kurulan hidroelektrik santralleri gezdi. Bu konuda dertli Çamlıhemşin'e çıktı. Konuya çok hakim olmayan ünlü ziyaretçilerimiz, izleyen herkesin de anladığından emin olabilmek için basitçe -Bilal'e anlatır gibi- anlatılmasını sağladı. Bu haliyle de fazla basit oldu ama olsun.. Sonuç olarak kaynaklarımız bakımından şanslı bir ülke olduğumuz ama bilinçsiz kullandığımız ortaya konuyor.

NatGeo'nun bu muhteşem girişimini tebrik etmemek ne mümkün. Keşke 3 bölüm değil de devamlılığı sağlanan bir dizi olsa. Hatta sadece NatGeo değil ulusal kanallar da bu tarz çalışmalara el atsa. Böyle kazandırılabilir belgesel alışkanlığı insanlara. Gerçekten sıkıcı olan şeyleri gösterip insanların onu sevmesini bekleyemezsiniz. Bak Ozan Güven'e, almış oğlunu, santralin ne demek olduğunu onunla beraber öğreniyor, sorunları beraber görüyorlar ve "Ne yapabiliriz?"in cevabını beraber arıyorlar. O çocuğun orada olması çok önemli. 'Herkes' anlayabilir demek isteniyor..


Pazar akşamı gösterilecek 2. bölümde Serenay Sarıkaya ve Ezgi Mola var. Hadi izlemeyin de göreyim. İlk bölümü de NatGeo'da sık sık verilen tekrarından veya youtube'a kaçak koyan birilerinden izleyebilirsiniz. 3. bölümde ise önceki iki bölümdeki incelemelerin kritiği olacak..

Bu tarz işlerin sadece iklimle sınırlı kalmaması gerekir. Bir jeolog olarak ilk aklıma gelen; Marmara için kapıdaki büyük depremi herkesin bilmesi, hazır beklemesi gerektiği. Etkilerini en aza indirmek için önlem almaya 'konuyu öğrendiğimiz anda' başlamamız gerektiğini anlatmak gerekir. O ulusal kanallara çok güvenmiyorum NatGeo, bunu yapsan yapsan sen yaparsın!..

110117

Not 150117: Serenay Sarıkaya'dan dinliyoruz, defekte yarim pesimist mi oldun..