Divergent BoxSet


Amerikalı genç edebiyatçı Veronica Roth'un yazdığı gençlik romanı serisi. Genç derken, 28, bildiğin genç. Yazdığı derken bi elim titredi çünkü artık biliyoruz ki bu bi sektör ve kalabalık yazar grupları gizlice yazıp bir reklam yüzünü yazar ilan ediyorlar. İnsan yazara da güvenemiyor bu devirde. Gençlik romanı derken de galiba hikayenin derinliği olmadığını hatta yer yer boşluklu, saçmalı şeyler olduğunu ama genel olarak kendini okuttuğunu söylemeye çalışıyorum, çalışıyoruz. Evet şair burada bunları demek istemiş.

Gençlik edebiyatı serileri var di mi, tür artık bu, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibileri ayrı tutarsak: Grinin Elli Tonu, Gece Evi, Tanrıça Serisi, Vampir Günlükleri, Lüx Serisi, Alacakaranlık, Labirent, Hush Hush Serisi, Açlık Oyunları.. Bunları Migros'larda falan Ahmet Ümitlerle, Elif Şafaklarla çok satanda görürsünüz; yerli gençlik serisi de Kötü Çocuk var mesela, Allah'ım, dur buraya girersem çıkamam.. Bu saydıklarımdan Twilight ve Hunger Games'in filmlerini izledim, şimdi de bu Divergent işte.. Mutlaka okuyup, çok sevip, baş ucu kitabı yapanlar vardır ama artık bu piyasa çok bozdu.. Filmleri de makyaj güzeli..


Divergent (2014)'ın yönetmeni Neil Burger, The Illusionist (2006)'i, Limitless (2008)'ı yapan adam.. Hikayesi güzel, insanoğlu çareyi yeteneklerine ve seçimine göre çalışmakta bulan toplum; Bilgeler, Barışçılar, Korkusuzlar, Fedakarlar ve Adiller olarak beş gruba ayrılmış. Hiçbir gruba dahil olamayanlar Grupsuzlar, evsizler yani bitikler ve her gruba biraz uyanlar, yani Uyumsuzlar.. Herkes grubunun idealleriyle büyüyor. Her grubun bir lideri var. Bilgelerin lideri Jeanine, şehri idare etmek için bütün gruplara hakim olmak istiyor çünkü en zeki o, öbürleri yönetemiyor ona göre. Korkusuzlara ilaç verip Fedakarlara saldıracak bir ordu kuruyor. Uyumsuz Tris ve arkadaşları saldırıyı engellemeye çalışıyor.

Insurgent (2015)'ın yönetmeni Robert Schwentke, RED (2010)'in de yönetmeniydi birazdan Allegiant (2016)'ı da yönetecek. Saldırıyı engelleyen ama kaçak durumuna düşen Tris ve Four, Barışçılara sığınırlar. Sonra ayaklanmaya destek olacak Korkusuz arkadaşlarını Adillere sığınmış bulurlar. Ve asi Topluluksuzlarla birlik olup Bilgelerin lideri Jeanine'e savaş açarlar. Jeanine ise zaten Tris gibi bir Uyumsuzu beklemektedir çünkü gelecekten bir mesaj vardır ve sadece bir Uyumsuz açabilir. Sonrası simülasyon..

Allegiant (2016) ise insanoğlunun çiğ süt emdiğini kanıtlar şekilde Topluluksuzların liderinin yeni Jeanine olma hevesini işliyor. Ama bu sefer gelecekten gelen mesaj doğrultusunda duvarın arkasına uçuyor Tris ve arkadaşları.


Yani güzel, evet, düşünce güzel ama o hikayedeki büyük boşluklar ne olacak hacı?! Film izlerken, "Ya tamam da o niye öyle?" diye delirmeyelim di mi, düzgün kur dünyanı, felç etme bizi film izliycez diye.. Al bak, yedi kitap sekiz film Harry Potter örneği, bir tane mantık hatası yok, her şeyin bir cevabı var; Kraliçeden bile zengin olmak kolay değil koca Krallıkta.. Rowling Reis Çok Yaşa!..

Kadro da hiç fena değil yalnız. Sadece başrol Shailene Woodley için bir iki bi şey söylemek isterim, The Descendants (2011)'ta izleyip çok sevmiştim, çok güzeldi, geçen gün Snowden (2016)'da izledim bildiğin çirkin kız, çok ayıp ama n'apiyim.. Bu filmde de bi çirkin bi güzel, kafam karıştı bu kıza.. Ashley Judd, Jai Courtney, Zoe Kravitz, -Whiplash (2014)'in fatihi buranın oçesi- Miles Teller, Maggie Q, Kate Winslet, Naomi Watts ve Jeff Daniels..

140117