Room (2015)


Joy ve Jack, bir odada yaşıyorlar. Jack orada doğmuş ve hayatı o odadan ibaret, televizyonda gördükleri sadece televizyonda olan bi şey onun için. Odada bir tavan penceresi var ve sadece gökyüzünü görüyorlar. Joy ve Jack, Old Nick'in onlara ikramlarıyla karınlarını doyuruyor, Old Nick ne derse onu yapıyorlar. Ve sonunda Jack beş yaşına giriyor, koca adam oluyor, annesi ona artık gerçekleri söyleyebilir. Joy ve Jack, Old Nick'in esiri; Joy, Jack'e dışarıdaki dünyadan bahsediyor. Jack'in aklı almıyor önce ama yavaş yavaş oturuyor taşlar. Şimdi de bir kaçış planı gerek..


Film büyük bir karamsarlığın ortasında, işlerin iyiye gidebileceğini anlatıyor güzelce - umudunu kaybetme temalı.. Bir çocuğun gözünden bambaşka bir dünyaya bakılıyor.. O kadar ince, o kadar güzel detaylar var ki, anlatamam. Filmin ilk yarısı odada, ikinci yarısı uzaylı gibi tiplerin dünyaya alışma aşamasında geçiyor.. İşini iyi yapan bir polis memurundan tutun da, Jack'in merdiven çıkamamasına kadar; aşırı beğendim filmi. Ve bu seneki filmler arasında benden en yüksek puanı alıyor 9/10.. imdb puanı 8,3..


Lenny (Leonard) Abrahamson yönetimindeki film, Emma Donoghue'nin 2000'de yayımlanan aynı adlı romanını kendi senaryolaştırmasıyla hazırlanmış. Brie Larson ve ufaklık Jacob Tremblay olay yaratıyorlar performanslarıyla; Larson zaten geçen gece Golden Globe'u kazandı. Drama ve Musical or Comedy diye iki ayrı kategoriyle verilen oyunculuk ödüllerinin diğer ayağını Joy (2015)'la Jennifer Lawrence kazandı; ikisine de ödül getiren karakterin adı Joy. Oscar'da bu kategori tek ve muhtemelen kazanan Brie Larson olacak, inşallah..


Kadrodaki diğer isimler: Joan Allen, Tom McCamus, Wiliam H. Macy, Sean Bridgers ve Amanda Brugel..

Her çok beğendiğim filme olduğu gibi buna da tam istediğim gibi bi şeyler yazamadım, demek ki bu böyle!..

120116