Alpeis (2011)


Eveeet, bir Yunan filmi daha. Tabii ki yine Ariane Labed oynuyor diye izlediğim bir film, yoksa manyak mıyım Yunan sineması takip edeyim. Labed'i gerçekten beğenmeye başladım yalnız bak, bu izlediğim üçüncü filmi ve kesinlikle daha gelişmiş sinema imkanlarına sahip projelerde bulunmayı hak ediyor. Zaten Before Midnight (2013) ile ufak bir geçiş yaptı, devamı da gelecektir mutlaka, Yunanistan'da kalmamalı bu yetenek.

Venedik Film Festivali'nde.. Bence Tarantino unutmaz bu kızı..

Filmde, başrolde izlediğimiz Angeliki Papoulia ve Ariane dışında çok oyunculuk göremiyoruz açıkçası. Zaten hikaye dandik, oyuncuların çoğu kötü, bari görselin güzel olsun di mi, yok o da kötü. Genel olarak baya kötü film. Koca film boyunca tek hoşuma giden sahne, en sondaki dans sahnesiydi.


Bir jimnastik takımı var, takımın adını Alpler koyuyor kaptan. Film, adını buradan alıyor. Takımdaki pozisyonunu tam anlayamadığım Angeliki'nin oynadığı karakter, bir yandan da hastanede hemşire. Bu hemşire, trafik kazası geçirmiş bir kıza bakıyor, kızın durumu kritik, ailesine destek oluyor falan. Derken kız ölüyor, hemşire de diyor ki, isterseniz bir süreliğine ben sizin kızınızın yerine geçeyim, acınız hafifler, yokluğuna daha rahat alışırsınız. Onun kıyafetlerini giyip, eve gelip gidiyor arada, erkek arkadaşıyla buluşuyor falan. Akşam beraber televizyon izliyorlar. Başta çok mantıklı gibi geldi bana da ama çok saçma lan. Böyle bi şeyler yaptığı için zaten hatunun çok mantıklı olmadığını anladık, sonlara doğru iyice kafayı yiyor. Ariane'nin oynadığı karakterin tek derdi ise, koçu ikna edip klasik müzikle değil de pop müzikle dans etmek.


Filmin yönetmeni, Attenberg (2010)'te mühendisi oynayan Yorgos Lanthimos. Filmdeki diğer oyuncular ise Aris Servetalis ve Johnny Vekris (ilk ve son filmi bu olmuş, 2012'de öldü).
Çok tavsiye etmem, ama derseniz ki "Merak ettim, neymiş bakalım şu Ariane!" anlayışla karşılarım.

Angeliki, Yorgos ve Ariane (gerginliği kes)

Çok çok alakasız: Yunan Yunan deyince aklıma geldi, bir ara Survivor Yunanistan-Türkiye vardı hani, sene 2006. Dillere destan bir aşk yaşanmıştı; Selim Sabah ve Nadia Zagli arasında. Nam-ı diğer 'Survivor Nadya'. N'oldu onlara diye aklıma düştü, bakındım biraz, bunlar evlenmiş yarışmadan sonra. Ancak 2011 tarihli bir haberde okudum, boşanma kararı almışlar. Sebebi de 2010 Survivor'ın kazananı Merve Oflaz'ın Selim'in aklını almasıymış. Ben o haberin yalancısıyım, şu an durum nedir bilmem.


14.10.13