Zincirbozan (2007)


80 darbesini konu alan, Avni Özgürel'in senaryosunu yazdığı Atıl İnaç'ın yönetmenliğini yaptığı siyasi-tarihi-gerilim temalı film.

Çok takip edemedim ama 75'ten sonra sanırım bir beraberlik olmuş sağ-sol arasında onun için bi sene biri bi sene biri olmak üzere Demirel ve Ecevit beraber devam ediyorlarmış devleti idareye.


Sonra işte filmde de bahsedilen, Amerikanların gazıyla, bir takım siyasi sokak çatışmaları gerçekleşiyor ve 12 Eylül'de askeri güçle Kenan Evren yönetime el koyuyor, devlet başkanı oluyor, sonra bir oylama ile Cumhurbaşkanı. Bir süre askeri yönetimin ardından Turgut Özal başbakan olarak göreve getiriliyor. Bu süreçte Ecevit ve Demirel Çanakkale'de Zincirbozan Askeri Tesisleri'nde misafir ediliyor. Bu anlatılıyor.

Bülent Ecevit, Bülent Emin Yarar; Süleyman Demirel, Haldun Boysan; Kenan Evren, Suavi Eren; Turgut Özal, İsmail İncekara... Ve Emre Karayel, Ege Aydan, Suna Selen, Erdem Akakçe, Atıl İnaç, Mustafa Üstündağ ve Selen Uçer de diğer oyuncular.

Ecevit ve Demirel çiftleri Zincirbozan'da..

Yakın tarih meraklılarına uygun bir film ama ne kadar gerçek, ne kadar taraflı, ne kadar dobra bilemem. Sonuçta tarih işte, birileri bi şeyler anlatırken illaki bi şeyler değişir.

13.10.13