Indiana Jones BoxSet


Tam adı Dr. Henry Walton Indiana Jones Jr. olan araştırmacı aksiyoncu arkeolog karakteri ve hikayesini George Lucas ortaya çıkarmıştır. Star Wars efsanesini de bu adam yaratmıştı hatırlayın.. Daha sonra senaryo hazırlanmış ve ismi Raiders of the Lost Ark (1981) olarak belirlenen filmi çekmesi için Jaws (1975)'ın yönetmeni Steven Spielberg'e verilmiş. Lucas'ın yapımcılığında filme başrol olarak ilk düşünülen isim Tom Selleck olmuş ancak o sıralar Selleck'in daha önemli işleri varmış demek ki bu klasikleşecek rolü Harrison Ford'a kaptırırken gözünü bile kırpmamış. Bu ilk filmin hikayesi, sınırsız bir güce sahip olmak isteyen Nazilerin, 'kutsal sandığın' peşine düşmesidir.

Film gişede dünyanın parasını kazanınca, başladı çalışmalar ama sırf kaymağını yemek için bi'şeyler yapmak için yapmadılar devam filmi Indiana Jones and the Temple Doom (1984)'u. Üç sene çalışan ekip Jones'un, Şangay'da özel güçleri olan kocaman elmasların peşine düşmesini konu ediniyor. Sonraki film Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Jones'un küçüklüğünden bir kesitle başlıyor; henüz ilköğretim yaşlarındayken izci olan Jones Jr. sınıfça yapılan bir gezi sırasında bir anda kendini sınıftan ayrı, tarihi eser kaçakçılarıyla savaşırken bulur ve daha o yaşlardan nasıl biri olacağını gösterir. Babası Prof. Henry Jones yine arkeologtur ama oğlu kadar maceraperest değildir; yaptığı bir araştırma sırasında kendini maceranın içinde bulur ve oğlunu da bu maceraya dahil eder. Babasını Sean Connery'nin oynadığı bu film, serideki favorimdir; üstelik film 1938 İskenderun'unda, Hatay Cumhuriyeti'nde geçmektedir.

90'larda fırtına gibi esmeye devam eden Indiana Jones'un tv dizileri, bilgisayar oyunları, çizgi romanları, tişörtleri, kamçıları vesaireleri her yerdeydi. Şapkası ve kamçısıyla tanınan kahramanımızın modası geçmek üzereydi ki Spielberg, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)'ı çekti yaklaşık 20 yıl aradan sonra. Jones'un bu sefer ki rakibi Cate Blanchett'in oynadığı Irina Spalko idi. Ve bu sene Spielberg'in çalışmaları arasında 'Indiana Jones 5' başlığını görüyoruz ve başrolde hala Harrison Ford var. Otuz küsür yıllık efsane devam edecek..

10.10.2012