Dogville (2003)


Giriş: Danimarkalı aykırı yönetmen Lars von Trier'in yazıp yönettiği filmin başrolünde Nicole Kidman'ı Grace karakterini canlandırırken izliyoruz. Film gibi bu yazı da 9 bölüm ve şu an okuduğunuz 'Giriş'ten oluşsun. Dağ eteğine kurulu Dogville isimli az nüfuslu bir kasabada geçiyor hikaye. Sıkıcı ama sakinlerinin pek şikayetçi olmadığı bu kasabaya mafyadan kaçan Grace'in sığınmasıyla başlar her şey.


1. bölüm; Grace'le tanışma: Tom'un gece vakti sokakta denk geldiği Grace'in hikayesini dinledikten sonra ona yardım etmek istemesi ve diğer kasabalılarla onu tanıştırıyor.


2. bölüm; Grace'e iş aranıyor: Gayet alımlı bir hatun olan Grace'i tanımak için ona tanınan iki haftada kendini kasabalıya sevdiriyor ve bir işe yaradığını gösteriyor.

3. bölüm; Grace kendine hakim olamaz: Başarılı bir 2 hafta geçirmişti, insanlar Grace'i sevmişti ama daha çok sevdikleri kasabalarına yabancı birini alma fikri hala çok sıcak değil ve Grace bunun farkında.



4. bölüm; Dogville'de mutlu günler: Her şeye rağmen kasaba Grace'e alışmıştı, Grace'de burda olmaktan mutluydu. Ama kötü adamlar hala kızın oralarda olabileceğini düşündüklerinden ahali biraz tedirgin.

5. bölüm; 4 temmuz: Kasabalılar ara sıra Grace hakkında toplantı yapıyor ve her seferinde kasabada kalmasına karar veriyorlar, Tom da ona karşı olan aşkını dile getirebiliyor bu sıralar.

6. bölüm; Dogville'in dişleri: Önce çocuklar sonra kasabanın erkekleri sonra da kadınlar.. Yavaş yavaş bütün kasabalı gereğinden fazla iyi olan bu durumdan rahatsız olmaya başlayıp sıkıntı çıkarıyorlar.



7. bölüm; Grace'in sıkıntıları: Kasabalının davranışları sonucunda sessiz sedasız kasabadan kaçmak istemesi ve devam eden olumsuzluklar yaşanır.

8. bölüm; Gerçekler konuşulur: Kasabalı tarafından hiç ummadığı davranışlara maruz kalan ve artık içine atmak istemeyen Grace yaşadıklarını herkese anlatır.

9. bölüm; Beklenen ziyaret: Kasabalı Grace'i kötü adamlara teslim etmeye karar verir. Ama bu çok yanlış bir hamle olacaktır. Gün gelir devran döner, Grace yaşadıklarının etkisiyle intikam vaktinin geldiğini gösterir. Eline geçen güçle büyük bir tiyatro sahnesine kurulu kasabayı yok eder.


Trier'in dengesiz kadın karakterlerinin feministleri ayaklandırdığını okumuştum, kadınlara edilen bir hakaret olarak falan algılanıyormuş, ilginç..

18.10.2012