I'm Not There (2007)


Baba tarafından bi'kaç kuşak gidince aslen Trabzonlu ama Amerika'nın Minnesota'sında doğup büyüyen sonra kendini yollara vuran bir rock, folk, country, blues, gospel sanatçısıdır. Yaptığı şarkılarla hep birilerini kızdırmayı başardığı söylenir. Hep kendi dertlerinden yakınır; nasıl halk sanatçısı bu dersiniz hatta ama o hiç ünlü gibi yaşamaz hep halkın içindedir. Mesela, 'içtiğim su çok kötü, havalarda soğudu' falan derken aslında herkesin derdini dile getirir. Çok kötü örnek oldu.


Sıradışı biyografi olarak literatüre geçen bir film bu. Hani bir adam vardır herkes başka anlatır; aynen öyle olmuş. Ben Whishaw, Christian Bale, Richard Gere, Marcus Carl Franklin, Heath Ledger ve hatta Cate Blanchett, Bob Dylan'ın hayatının farklı dönemlerini farklı karakterlerle oynuyor. Yani filmde bir tane Bob Dylan yok; hatta filmde hiç Bob Dylan yok. Filmde isminin geçtiğini hatırlamıyorum, afişinde yazıyordu. Farklı karakterler olduğu için isimler de farklı hep. Bir dönem fena hippi, bir dönem kendini dine vermiş kilise şarkıcısı modunda, gün gelmiş ünü tavan yapmış gazetecilerden kaçıyor, başka bir döneminde çocuklarının babası karısının eski kocası..


Biyografik filmler içinde alışılmış bir örnek değil, ki olmasın da zaten. Sinemayı sevmemizin bir sebebi de ezber bozması değil midir? imdb.com puanı 6.9 olan filmin yönetmenliğini Todd Haynes yapmış.

Filmde yer alıp da Dylan'ı oynamayan güzel oyuncular da var: Michelle Williams, Kristen Hager, Charlotte Gainsbourg ve Julianne Moore..

14.10.2012