Topkapı (1964)


Ne havalıyızdır ha! Hollywood gelmiş, İstanbul'da film çekiyor ve bizi aşağılamak amaçlı değil. Herhalde bu filmden sonra çok şımardık ki "Bir daha da kolay kolay gelmeyiz" dedi abilerimiz. Gayet başarılı bir film bu arada; Jules Dassin diye adı çok duyulmamış, 2008'de hayatını kaybetmiş, Amerikalı bir yönetmen. Film, İngiliz polisiye roman yazarı Eric Ambler'ın 'The Light of Day' isimli romanından uyarlanmış.



Mücevher hırsızı Elizabeth Lipp, Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan saray hazinelerinden, değerli taşlarla süslü bir hançeri gözüne kestirir. Erkeklerin dilinden de iyi anlayan bu hanımefendi, eski dostu Walter'la bir plan yapar, ekip kurar ve işe koyulurlar. Ekibe sadece şoför olarak girip bir takım olaylar sonucunda planda kendine büyük bir yer bulan Arthur'un sürekli başı derde girer. Türk polisi de muhteşem çalışkanlığıyla ekibin açığını yakalamaya çalışır. Filmi izleyenler Görevimiz Tehlike serisinin nereden esinlendiğini anlamıştır.



Arthur rolündeki Peter Ustinov, 1965 'en iyi yardımcı erkek oyuncu' Oscar'ına layık görülmüştür. Kendisi Kubrick'in Spartacus (1960)'ünde Batiatus rolündeydi ve yine aynı kategoride bir heykelciğe daha sahip olmuştu. Topkapı (1964)'da ki Türk polislerini oynaması için kadroda Senih Orkan ve Danyal Topatan gibi isimler de yer almakta. Bu yüzleri, 50'lerin sonunda yükselişe geçen (yükseliş tartışılır), yeşilçamda sık sık gördük. Ben tabii ki o dönemde yoktum ortalıkta ama televizyonda oynayan eski Türk filmlerinde hep aynı adamlar var ya, onlardanlar işte.


09.06.13