Anna Karenina (2012)


Edebiyat avcısı sinemacılardan olan Wright, Jane Austen'ın Pride & Prejudice (2005)'ı ve Ian McEwan'ın Atonement (2007)'ından sonra Leo Tolstoy'un Anna Karenina (2012)'sını da filme çekti.

Defalarca filme çekilmiş bu hikayelerle üne kavuşan yönetmen Wright son filmiyle bence bekleneni veremedi. Bu filminde de öncekilerde olduğu gibi baş karakteri Keira Knightley oynarken, diğer seçtiği klasikleşmiş romanlardan farkı İngiliz değil Rus edebiyatına ait olmasıydı. Bir de tabii diğerleri gibi düz bir kurguda değildi bu film. Zaten yeni bir şeylerin peşinde olduğu belliydi bu ara.. Sahnelerin tiyatro dekoru olması, filmin en çarpıcı özelliği. Sahne değişirken gerek kamera hareketiyle gerek dekorun değiştirilmesiyle tiyatro sahnesi havası verilmiş.


Seyircisini içine almaktan çok uzak bir kurgu olmuş aslında. Hayır hikaye güzel, ortam müsait değil. Kostümler falan muhteşem olsa da sahne olmamış yani. Ayrıca Knightley bildiğin yaşlandıkça çirkinleşiyor, önceki filmlerde de gülünce çok güzel olmuyordu ama sevimliydi; artık o kalmamış. Ayrıca hatun daha 30'una gelmeden nasıl giydirdim yaşlanmış falan diye. Yok yok güzeldi yine ama önceden daha güzeldi sanki..

En iyi film müziği, sinematografi, kostüm ve sanat yönetmeni dallarında Oscar adaylığı bulunan filmin bence pek gideri yok ama belki kostüm ve sanat; ama yani rakipler çok güçlü. 7/10'dur puanım da. Aslında ilk izlediğimde çok daha düşüktü puanım ama daha dikkatli izlediğim ikinci de yükseldi. Bu arada Sıralı Tam Liste: Oscar 2013'de kazandığı 1 Oscar görülebilir.


Keira Knightley'in başrol olduğu kadrodaki öne çıkan diğer isimler: Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Matthew Macfadyen, Domhnall Gleeson ve Alicia Vikander.. Çok karakterli hikaye için kadroda yer alan diğer önemli oyuncular da: Guro Nagelhus Schia, Kelly Macdonald, Olivia Williams ve o kalın sesini hiç duyamadan izlediğimiz güzellik Cara Delevingne..

Anna Karenina, tıpkı Madam Bovary gibi dünyayı kasıp kavuran, hatta yasaklanan edebiyat eserlerinden. Çünkü aldatan kadın hikayesi anlatılıyor. Aslında hikayede bir de aldatan adam var ancak Anna çok duygu yüklü olduğu için adam aldatması göze batmıyor. Anna, saygıdeğer bir yönetici ile evlidir. Kızkardeşini ziyaret için Petersburg'tan Moskova'ya gider ve Kitty'nin sözlüsü Vronsky'ye vurulur. Başta yüz vermese de adamın ısrarlarına dayanamaz ve büyük bir yasak aşk başlar. Onu anlatır Anna Karenina. Tolstoy'un kapkalın kitabını senaryoya çeviren Tom Stoppard'dır.


Romanın bilinen ilk filmi Anna Karenina (1935), Clarence Brown yönetiminde.. Sözkonusu filmden bir önceki uyarlama ise Sophie Marceau ve Sean Bean'li Bernard Rose yönetimindeki Anna Karenina (1997).. Sadece sinema değil, sahnede de çok kullanılmış hikayenin bizdeki örneğini ise Kent Oyuncuları 2006-07 sezonunda sergiledi.. O oyunda Demet Evgar da vardı ama Kity'yi oynuyordu..

04.02.2013 Güncellendi 020316