Fasle Kargadan (2012)


İranlı yönetmen Bahman Ghobadi'nin Martin Scorsese'nin desteğiyle yaptığı Fasle Kargadan (2012) İran-Türk ortak yapımı bir film. Filmin bir kısmı İran'da bir kısmı da Türkiye'de geçiyor - 70'ler İran'ı ve günümüz Türkiye'si.

Scorsese, Ghobadi'nin önceki işlerini beğenerek takip ediyormuş; bu filminde de destek olmak istemiş. Ne açıdan destek oldu bilmiyorum filmin başında adı geçiyor - muhtemelen Amerika'da da izlenmesini sağlamıştır.
Ghobadi'nin, derdini başka şekilde anlatma, metafor peşinde koşma çabası dikkat çekiyor her filminde. Bu filminde de havadan düşen kaplumbağalar ve gergedanlar var, acaba bize ne anlatmak istiyor bir izleyin bakalım. Benim puanım 6/10'dır. Bi izlenebilir yani.


Filmde bir şair ve karısı (Behrouz Vossoughi ve Monica Bellucci); bir de bunların şoförü var (Yılmaz Erdoğan).. 77'de İran'dalar. 2010'da Türkiye'de, İstanbul'da, karısını arayan şair önce karısının kızını buluyor (Beren Saat).
Kadrodaki diğer isimlerden Caner Cindoruk, şairin gençliğini; Yılmaz Erdoğan'ın karısı Belçim Bilgin ise kızın arkadaşını oynuyor.

Bu arada, bi adamın, gençliğinde şoförlüğünü yapan adamın kızının şoförü olması da 'ey gidi zalım dünya' dedirtiyor.

03.02.13