Yönetmenler: Wes Anderson..


Teksas'ta üniversitede okuduğu dönemlerde Owen Wilson'la tanışan Wes, beraber yazdıkları Bottle Rocket [1994]'i film yapar. Sonra çektikleri bu kısa filmi bir yapımcıya gönderirler ve aynı filmin uzun metrajı için finansman sağlamış olurlar. Bottle Rocket (1996) bu şekilde çekilmeye başlanır. Hemen sonra yine Owen Wilson'la Rushmore (1998)'un senaryosunu yazarlar. Bu filmi kendi okuduğu okulda çeken Wes de, o dönemlerde tıpkı filmdeki karakter gibi okulda tiyatro oyunu yazıp sahnelemiş. Ayrıca bu film kadrosunda yer alan Bill Murray ile araları o kadar iyi olmuş ki bunda sonra yaptığı her filmde beraber çalışmışlar. Filmlerinin yazarlığını da yapan yönetmen aynı zamanda görüntü yönetmenliğini de yapıyor. Filmde kullandığı müzikler de her seferinde büyük beğeniyle karşılanıyor. Yani en az filmleri kadar müzikleri de dikkat çekiyor.

Arkadaşı Brian Tenenbaum'un soyismini kullanarak yine Owen Wilson'la beraber kaleme aldıkları The Royal Tenebaums (2001), o sene Oscar'da 'en iyi orijinal senaryo'ya aday gösteriliyor ama A Beautiful Mind (2001)'a kaptırıyor ödülü. Owen Wilson, Luke Wilson, Bill Murray ve Kumar Pallana isimleri yer alıyor yine kadroda.
The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), senaryosunu Noah Baumbach ile yazdığı, Murray ve Wilson'ı gözünün önünden ayırmadığı bir diğer projesi olarak kayda geçiyor. Genel itibariyle sıkıcı bulduğum bu filmi aynı zamanda Anderson'un filmografisindeki en zayıf film. Bence..

The Darjeeling Limited (2007), senaryosunu Roman Coppola ve Jason Schwartzman'la beraber yazdığı ve Schwartzman, Wilson, Murray ve Pallana ile beraber çalıştığı bir diğer projesi. Bunun müzikleri efsane cidden. Üstelik bunun devamı niteliğinde bir de kısa film var Hotel Chevalier (2007) diye, Schwartzman'ın yanı sıra Natalie Portman'ın kısa saçlı halinin yer aldığı efsane bir kısa metraj.

Bir sonraki projesi Fantastic Mr. Fox (2009) isminde bir animasyon film. Roald Dahl'ın romanından uyarlanan, Anderson imzalı olunca müzikleriyle dikkat çeken, seslendirme kadrosunda Schwartzman ve Murray'nin yanı sıra George Clooney, Meryl Streep yer alıyor. Döneminde 'en iyi müzik' ve 'en iyi animasyon film' Oscar'ına aday gösterilen film ödülü Up (2009)'a kaptırıyor. Ama izlemeye değer, kaliteli bir yapım olarak benim favori animasyonlarımdan oluyor.

Senaryosunu Roman Coppola ile beraber yazdığı son filmi Moonrise Kingdom (2012)'da Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray ve Jason Schwartzman var. Anderson, şu sıralar The Grand Budapest Hotel (2014) filmi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu filmde baş karakteri Saoirse Ronan oynayacak; kadrodaki diğer isimler ise şöyle Owen Wilson, Bill Murray, Adrien Brody, Edward Norton, Ralph Fiennes ve Jude Law.

Sinemanın yanı sıra arada bir de reklam filmleri çekiyor.

28.02.2013