Hemingway & Gellhorn (2012)


"Bu barda sarhoş olmak için içilmez, sarhoş kalmak için içilir. Korktun mu?"

George Lucas'la beraber Indiana Jones serisinin yazarlığını yaparak üne kavuşmuş bir sinemacı olan 76 yaşındaki Philip Kaufman'ın kariyerinde 13 tane uzun metraj film yönetmenliği bulunuyor. Son yönetmenlik işi Hemingway & Gellhorn (2012)'un yazarları Jerry Stahl ve Barbara Turner. Film, HBO kanalına çekilmiş bir tv filmidir..


Hemingway'in, gazeteci Martha Gellhorn ile tanışması, arkadaşlıkları, aşkları, ayrılıkları ve sonrasının anlatıldığı bu biyografik film, hem Hemingway hayranlarının hem de Nicole Kidman hayranlarının büyük keyifle izleyeceği bir iş olmuş. Ben çok beğendim. Clive Owen'ın Hemingway performansı harikaydı; Nicole Kidman ise konuyla ilgilenenler haricinde çok da kimsenin tanıyamayacağı bir karakter olan araştırmacı-maceracı-gazeteci Gellhorn'u öyle güzel anlatıyor ki ağzım açık izledim.


Öfke kontrolü konusunda pek başarılı olamayan, boş zamanlarında balık tutan, bol bol içki içen, kavgadan kaçmayan hatta kavga çıkaran, yazdığı kitaplar dünyanın her yerinde büyük beğeniyle okunan bir yazar olan Hemingway'in dünyasına iki buçuk saatlik bir yolculuk. Aslında Gellhorn'un hikayesi bu, onun gözünden bakıyoruz Hemingway'e. En çok hoşuma giden sahnelerden biri de Orson Welles'e siktiri çektiği sahne, -The Spanish Earth (1937) filminin montajı sırasında- kesin izleyin.


Golden Globe'da tv performansları kategorisinde hem 'en iyi aktör'e Owen hem de 'en iyi aktris'e Kidman aday gösterildi ama Owen ödülü Kevin Costner'a; Kidman ise Julianne Moore'a kaptırdı. Çok güzel sevişme sahnelerinin de yer aldığı filme puanım 9. Gerçi imdb.com kullanıcıları geneli 6.1 oyla filmi vasat göstermişler. Bence çok güzeldi. Saygılar.


01.03.13