Pan (2015)


Önce genel kültür: Peter Pan, İskoç yazar Barrie'nin yarattığı bir karakter. Başta 'Büyümeyen Çocuk' adıyla tiyatro oyunu olarak sahnelenmiş, sonra 1911 senesinde uyumadan önce çocuklara okunması için kitaplaştırılmış. Peter, sihirli bir dünyada, periler aleminde, çocuklardan oluşan bir çeteyle haylazlık yapıp maceradan maceraya koşuyor. Bu sihirli dünyanın adı Neverland ve burada çocuklar büyümüyor, hep öyle kalıyor. Öyle ki, günümüzde koca adam olup hala çocuk ruhlu olan tiplere, Peter Pan Sendromu bu, deniyor.


Sahneye, televizyona ve perdeye pek çok kez uyarlanıyor klasikleşen hikaye. En bilindik filmlerinin başında ise, Spielberg imzalı Hook (1991) geliyor. Benim en bildiğim de P.J. Hogan yönetimindeki Peter Pan (2003). Captain Hook / Kaptan Kanca, Peter'ın azılı düşmanı, maceralarında Hook'la çok karşılaşırız. Hikayedeki diğer öne çıkan karakterler ise Tiger Lily ve Tinker Bell.


Daha önce Pride & Prejudice (2005)'la gönüllerde taht kuran Joe Wright'ın yönetimindeki filmin senaryosunu, oyunculuktan yazarlığa geçiş yapan Jason Fuchs yazmış. Barrie'nin herhangi bir hikayesine dayanmayan filmin senaryosu, Peter Pan'in Neverland'e gelişini anlatıyor.


İkinci Dünya Savaşı sırasında, kimsesizler yurdunda zaten ezilen çocukların iyice perişan oldukları anlatılıyor. Peter ve kankisi Nibs, yaramazlıklarıyla yurtta nam salmış ikili. Yurt müdüresi kadın bunlara takmış durumda, hiç haz etmiyorlar birbirlerinden. O gece, savaş uçakları arasından sıyrılıp yurdun çatısından salınarak çocukları toplayan bir korsan gemisi göreni dumur ediyor. Peter yakalanıyor, Nibs kaçıyor. O gemi Neverland'e gidiyor. Kötü adamımız Blackbeard, Neverland'e çöreklenmiş, işçilerine madenlerden peri tozu toplatıp sürekli genç kalmanın peşinde. Çünkü peri tozu yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahip. Hadi dermatologlar bunu da açıklayın!


Aslında Blackbeard'ın olayı, Peri Diyarı'nı keşfedip, orda takılıp sonsuza kadar yaşamak. Ama Periler kendilerini güzel saklamış, bir de koruyucu Barbarlar var. Tiger Lily Barbar, Tinker Bell Peri. Neyse, tabii ki sisteme karşı gelen işçi Peter, kaçmasına yardım eden Hook'la beraber ormanda koşarken Barbarların eline düşer. Peter'ın seçilmiş çocuk olduğu anlaşılır ve nerdeyse tapılmaya başlanır. Peter'ın annesi de Barbar'mış çünkü. Bu iki kaçağın yerini bulan Blackbeard, Barbarları da bulmuş olur. Peri Diyarı için savaş başlar.

Filmden çıkardığım sonuç: Yani demek ki başta Hook'la araları iyiymiş, sonradan düşman olmuşlar.


Teknik ve hikaye anlatım bakımından çok iyi bir film olmamakla beraber fena da değil aslında. Filmin en büyük artısı, kötü adam rolüyle Hugh Jackman'ı izletiyor olması. Tiger Lily'yi Rooney Mara, Hook'u Lullaby (2014)'den hatırladığım Garrett Hedlund oynuyor. Peter'ı Levi Miller oynarken küçük sürpriz rollerle Amanda Seyfried ve Cara Delevingne'i izliyoruz. Bu arada piyasada ablası Kate Mara'yı geçer gibi olan Rooney Mara ödül dönemi Carol (2015) filmiyle çok konuşulacak gibi.


Aaa, dur dur az kalsın söylemeyi unutuyordum. Filmi izlemeyecekseniz bile 'Smells Like Teen Spirit Sahnesi'ni kesin görün. Beğendim ama önce bi anlam veremedim, sonra anladım ki gençliğe falan kafayı takmış olan bu kötü adam, -gayet yüzeysel bir şekilde- 'andımız' olarak bu şarkıyı seçmiş. Nirvana'ya selam mahiyetinde.

13.12.15