Jurassic Park Boxset


Kasedi biraz başa saralım.. Michael Crichton, 66'daki ilk romanından beri Amerikalı bilim kurgucu yazarların en bilindiklerinden, çok satanlardan. 72'de romancılığını sinema yazarlığıyla, senaristlikle birleştiriyor ve beyaz perdeye çok sayıda tıbbi bilim kurgu hikaye buluyor. Bir yandan da romancılığı devam ediyor tabii, senaryolar genelde sipariş üzerine yazılıyor, romanlar ise kişisel merakı ve bilgisiyle. 1990'da Jurassic Park romanıyla olay yaratıyor. Tabii ki filme alınması gerektiğine inanılıyor ve Steven Spielberg'e emanet edilen ve epey efekt kasılan film, üç senede anca seyirciye hazır hale geliyor.


Jurassic Park (1993), maceracı bir zengin amca olan John Hammond'ın, çocukların hayalini gerçekleştirme arzusuyla giriştiği bir olayı, fikir almak ve beraber çalışmak için işinin ehli üç bilim insanına göstermesiyle girdiğimiz dünya, dinozorlar dünyası. 205-140 milyon yıl öncesi bir aralığı gösteren Jura Devri'nde yaşadıkları bilinen dinozorların, soyları tükenmesine rağmen bir şekilde saklanan genleriyle kopyalarının üretilmesi anlatılıyor. Muhteşem bir koruyucu olan çam balı yani reçine içindeki bir sivri sinek. Zamanında bir dinozorun kanını emmiş ve ağaca konduğu sırada bala yapışıp kalmış, kurtulamadığı bal onu çepeçevre sarmış ve resmen koruma altına almış. Ve işte milyon yıllar boyunca bu şekilde kaldıktan sonra Hammond'ın araştırmacıları tarafından bulunmuş ve kopya dinozorlar üretilmesi fikri gelişmiş.


Jurassic Park, bilinen bütün çeşitlerinin kopyalandığı, yeniden yaşama fırsatı bulan dinozorların hayvanat bahçesi gibi seyircili bir park. Özellikle çocukların çok ilgi göstereceği park, dünyanın parasını kazanacak. Hammond da işini ehli adamları buraya getirip son düzeltmeleri yapmalarını istiyor. Ancak kötü adamlar iş başında ve DNA hırsızları sayesinde yırtıcı hayvanların yaşadığı parkta aksiyon başlıyor.


95'te gelen devam romanı 'The Lost World', The Lost World: Jurassic Park (1997) adıyla yine Spielberg tarafından filme alındı. İlk filmde bütün ada ve dinozorların telef olduğu düşünülürken sağ kalmayı başaran yavru canavarlar, aradan geçen dört yılda büyüyüp adanın hakimi olmuşlardır. Durumu fark eden Hammond, farklı bir ekip kurarak burayı önceki hayaliyle birleştirir ve daha vahşi ama güvenli bir parka çevirmek ister. Maalesef ki hırçın dinozorlar buna izin vermeyecektir. Ve aksiyon adanın dışına taşacaktır.


İlk filmin efsaneliğinin çok çok gerisinde kalan bu ikinci filmden sonra biraz ara verilir. Fakat bir potansiyel olduğu da hep bilinir. Hikaye için genç bir yazar ekibi kurulur, senaryo yazdırılır ve Jumanji (1995)'nin yönetmeni Joe Johnston'a emanet edilir. Jurassic Park III (2001). İlk filmdeki araştırmacılardan Dr. Grant'a, dinozorlarla olan macera bilgisinden yararlanmak üzere iyi para ödeyen bir çift var, Kirby çifti. Bu sefer dinozor parkı projesi kötü adamların inisiyatifinde. İlk iki filmden kopuk, Hammond'sız ve vasat bir devam filmi. Kalite olarak ikinci filme yakındır ama hikaye kullanımı sınıfta kalmıştır.


Bambaşka bir yazar ekibiyle, taze sinemacı Colin Trevorrow yönetiminde çekilen dördüncü devam filmi Jurassic World (2015), diğer devam filmlerinin bir tık üstüne çıksa da vasatı geçemiyor. Yıllar sonra, Hammond'ın -yeğeni mi neyiyse işte- bir yakını, hayalleri gerçek etmiş. Park ziyaretçilere açılmış. İlgi o kadar yoğun ki, daha başka ne yapılabilir diye düşünülmeye başlanmış. Her sene biraz bi şey değiştirip ilgiyi hep canlı tutma peşindeler. Patron diyor ki, daha vahşi, daha saldırgan dinozorlar üretin. Bilim adamları büyük gizlilik içerinse DNA'ları çorba ederek en vahşi hayvanı yaratmışlar. Artık dinozordan çıkıp canavarlaşmış bir hayvan. İşte mürekkep balığının kamufle özelliği, bilmem ne maymunun koku alma şeyi falan diye diye savaş makinesi etmişler hayvanı, e nasıl tutacan onu kafeste. Bir de insanlar var artık parkta. Aksiyon başlar.


-Jurassic Park (1993), teknik dallarda aday gösterildiği üç Oscar'ı da kazanmıştır. Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, BD Wong ve Samuel L. Jackson kadrodaki isimler. Ayrıca imdb'de top#198
-The Lost World: Jurassic Park (1997), görsel efekt Oscar'ına aday olup Titanic (1997)'e kaptırmıştır. Jeff Goldblum, Julianne Moore, Richard Attenborough, Vince Vaughn ve Pete Postlethwaite..
-Jurassic Park III (2001)'te ise Sam Neill, Laura Dern, William H. Macy ve Tea Leoni var..
-Jurassic World (2015), Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Irrfan Khan, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Katie McGrath, Judy Greer ve ilk filmde de aynı doktor rolünü oynayan BD Wong.. Bu filmde başrol olan Bryce Dallas Howard, ne kadar başrol de olsa bir serinin devamı olmaktan kurtulamıyor. Ne diyor bu diyeni Despair [2010]'e alalım.


Bir Star Wars kadar olmasa da büyük bir hayran kitlesi olan hikayedir Jurassic Park. Yani hiç izlememiş olan komple izlemeyecekse bile ilk filmi kesin bi izlesin..

20.12.15