Once (2006)


Uzun zamandır izlenecekler listemde olan bir filmdi. İzlemeden önce de bir ön araştırma yapmadım, nedir ne değildir, oyuncuları kimdir, yönetmeni daha önce ne yapmış, ödül kazanmış mı, kim ne yorum yapmış film hakkında... Güzel film izleyen bir arkadaşımdan almıştım sadece ve bodoslama daldım filme.


Sokakta gitar çalan bir eleman var, gündüzleri herkesin bildiği sevdiği şarkıları çalıyor; geceleri de kendi bestelerini.. Gün içinde babasının yanında çalışıyor, elektrikli süpürge tamir ediyor. Ha İrlanda'da geçiyor olay bu arada. Gecelerden bir gece kendi bestelerinden birini çalarken bir kız dinliyor bunu, çok beğeniyor ve bozuk bir elektrikli süpürgesi varmış onu tamir ettirmek istiyor. Kız da sokaklarda çiçek satarak para kazanmaya çalışan bir Çek kızı. (Çeklilere ne deniyordu ki, Çek di mi?) Neyse işte bunlar sohbet muhabbet laf lafı açıyor, kızın babası zamanında piyano çalmayı öğretmiş buna; bunlar müzik aletleri satan bir yere gidiyorlar beraber bi'şeyler çalıyorlar. Sonra işte oğlan kıza vuruluyor, kızın sorunları var falan.. Çocuk meşhur olmak için bir demo hazırlayıp Londra'ya gitmek istiyor.


Müzikler güzel ama hikaye biraz basit geldi bana, derinlik açısından. Hikaye, elemanın stüdyoya girip çok güzel kayıtlar alıp gelecekte de meşhur olmasıyla devam edecektir.
Yalnız filmde çok çok beğendiğim sahneler de vardı mesela otobüste gitar çaldıkları sahne, mesela stüdyo sahnesi, mesela stüdyodan sonra sahil sahnesi..

Film 2006'da gösterime girdiğinde büyük ses getirmiş ve 'en iyi beste' Oscar'ını kazanmış. Filmin yönetmenliğini John Carney yapmış; gitar çalan çocuğu Glen Hansard, piyano çalan kızı Marketa Irglova oynuyor. İkisinin de ilk ve son oyunculuğu diyebiliriz ama filmden sonra beraber The Simpsons'ın bir bölümünde seslendirme yapmışlar, büyük ihtimalle kendileriyle ilgili bir bölümdür zaten.
(The Simpsons s20e14, seslendirdikleri bölümü izledim. Simpsonlar İrlanda'ya gezmeye gidiyorlar sokakta gezerken gitar çalan bir adama falan denk geliyolar, yani küçük bir bölümde seslendirme kadrosuna girmişler, güzel olmuş bence :)


Hatta 'The Swell Season (2011)' diye bir devam filmi yapılmış aynı kadroyla, albümden sonrasını anlatan turneler falan.. Demek ki tutan bir film, baksana devam falan.. İrlanda sinemasının güzel bir örneği olarak geçsin madem kayıtlara..

20 Nisan 2012