Wristcutters: A Love Story (2006)


Öykücü Etgar Keret'in Kneller's Happy Campers öyküsünden uyarlanan Wristcutters: A Love Story (2006) filminin yönetmeni Hırvat Goran Dukic. Yönetmenin kariyerindeki tek uzun metrajı bu, bunun dışında tıpkı Keret gibi kısadan yürüyor. Film için, öykünün uyarlaması demek de çok doğru değil aslında, sadece o öyküden esinlenip, oradan yola çıkıp yazılmış bir senaryo var karşımızda. Filmden üç beş sene sonra da çizgi romanı yapıldı mesela. O uyarlama tam..


Zia'nın hayatta sadece çok sevdiği sevgilisi Desiree vardır, başka da bi şey yoktur. Desiree ise bu durumu çok umursamaz, Zia intihara meyleder, hatta eder, ölür, bileklerini kesmiştir. Gözlerini tekrar açtığında intihar edenlerin gittiği bir yerde olduğunu görür. Önceki hayatı çok iyi değildi ya, bu daha beterdir; Zia pişman olur, tekrar intihar etmeyi düşünür ama daha da kötü bi yere gitmekten korkar ve burada yaşamaya karar verir. Sahnede intihar eden Rus kökenli eski amatör şarkıcı Eugene'le tanışır, onlar ailecek buradadırlar. Markette eski bi arkadaşını görür, Desiree'nin, yokluğuna dayanamayıp kendisinden bir ay sonra intihar ettiğini öğrenir. Eugene'le beraber Desiree'yi aramaya çıktıkları yolda, yanlışlıkla buraya geldiğini düşünen Mikal'la tanışırlar; Mikal, yetkili birilerini bulup, durumu açıklayıp geri dönme peşindedir. Ve gecenin bi vakti yolun ortasında Kneller ile karşılaşırlar, bizimkileri kampına götürür Kneller.


Hikayenin bi kafası var, o kafaya girebilirsen çok eğleniyorsun, ilk izlediğimde olmamıştı diye hatırlıyorum; ikinci üçüncü onuncu harikaydı.. Epey kere izledim bu filmi, çok da beğenirim, yönetmenin başka filmi olmaması bunu iyice değerli bir parça yapıyor. Mümkünse yani film yapmadan hayatına devam edebiliyorsa yapmasın başka, efsane olsun, biri ona bu temennimi iletsin.
Filmi çok beğenmemdeki diğer etken, kadro: Patrick Fugit, Shannyn Sossamon, Shea Whigham, Leslie Bibb ve Tom Waits..


Shannyn Sossamon bebeğime bir dönem fena aşıktım, 40 Days and 40 Nights (2002) filminde Türkiye tişörtüyle kalbimi kazandı ilk, sonra Kiss Kiss Bang Bang (2005)'teki ufacık rolüyle.. Ama bu filmle efsane oldu kendisi.. Leslie Bibb de Iron Man (2008)'deki ufacık gazeteci kız rolüyle çok popüler oldu ama ben onu çok farklı işlerde beğenerek izledim, bu da onlardan biri.. Ve Tom Waits.. Müzik kariyeriyle beraber oyunculuk ÇAP yapan Waits'in, bunun gibi on on beş filmde karakter oynamışlığı var, baya oyuncu da yani bi yandan.. (ÇAP: Çift Anadal Programı)

Çok sevdiğim filmlerdendir, puanım 8, neden 9 değil bilmiyorum, çok da hakkediyor ama..

020716