The Runaways (2010)


'75 senesi, Los Angeles Amerikası.. Gençler rock'n'roll hastası.. David Bowie ve Suzi Quatro gibi isimlerin etkisinde olan kızlarımız var. Joan Jett ve Cherie Currie.. Cherie, henüz reşit olmayan, yaşıtlarına göre fazla karizmatik, tarz sahibi bir kızdır. David Bowie'nin stilinden etkilenip onun gibi farklı olmaya çalışır -ona benzeyerek-, şarkı söyler kendi kendine.. Joan ise tam bir rock'n'roll müzisyenidir ve deri ceketini giyip elektrikli gitarıyla erkek işine bulaşır. Joan bi partide müzik yapımcısı Kim'e denk gelir. Kim birkaç müzisyen kızla tanıştırır Joan'ı ve Joan'ın kafasındaki kız grubu kurulur: The Runaways. Bir de star lazımdır gruba, tarzıyla olay yaratacak, güzel şarkı söyleyecek: Cherie de böyle dahil olur.


Sonrası grubun kurulması, ufak konserler, büyük konserler, albümler, kavgalar ve kapanış.. Cherie'nin tarzı tek başına grubun önüne geçince çok meşhur olan grup dağılıverir. Grubun çıkış ve en meşhur şarkısı 'Cherry Bomb'tır. Grup dağıldıktan sonra Joan Jett, Velvet Underground'un 'Rock & Roll'unu farklı yorumlayarak, bambaşka yaparak yine çok meşhur olmuştur. Cherrie ise müziği bırakıp -yalandan- oyunculuk yapmaya başlamıştır. Hatta bu filmin senaryosu da, onun o dönemlerini anlattığı kitabından uyarlanmıştır.


Senarist ve yönetmen, Floria Sigismondi diye bir kadın. Daha önce ve sonra müzik konulu belgeseller ve klipler yönetmiştir. Bu tek uzun metraj sinema filmidir, o açıdan bakarsak muhteşem bi ilk film. Sinematografik anlamda harikalar yaratılmamış belki ama kötü bir durum da yok; sanat yönetimi tabii ki Hollywood standartları işte. Oyunculuklara bayıldığımı da ekleyerek biraz hikayeyi darlayayım. Arkada kalan karakterlerle hiç etkileşimimiz olmadı neredeyse, basçı Lita kavga çıkarmasa adını hatırlamayacak halde oluyoruz. Yani çok silinmiş grubun diğer üyeleri ama Joan ve Cherie çok güzel anlatılıyor. Dönem ve müzik meraklısı zaten izlemeli..

Kadro ise şu şekil kızlardan: Kristen Stewart, Dakota Fanning, Michael Shannon, Stella Meave, Scout Taylor-Compton, Alia Shawkat ve Cherie'nin kız kardeşi Marie'yi de Riley Keough oynuyor..

250716