The Lost Thing [2010]


İlüstratör Shaun Tan'ın 2000 senesinde yayımladığı The Lost Thing, bir hikayeli fotoğraf albümüdür. Gazoz kapağı koleksiyonu yapan kahramanın, her halinden kayıp olduğu belli olan 'şey'i bulmasıyla başlar hikaye. Bu sahipsiz, üzgün 'şey'le tam ne yapacağını bilemeyen kahramanımız, televizyonda gördüğü bir ilanla, kayıp veya işe yaramaz eşyalardan kurtulma kurumunu bulur. Bu yere gittiklerinde, 'kayıp şey'in orada pek de rahat edemeyeceğini anlar ve daha iyi bir yer arar.
Sonunda tam da yeri bulunur ve 'kayıp şey'den kurtulunur. Kahramanımız, bir daha da sahipsiz herhangi bir şeye rastlamadığından bahseder.

On beş dakikalık hikaye, her bir karesinde büyük sistem eleştirisi yapıyor gibidir ama aslında öyle bir derdi de yok gibidir. Yaratılan fantastik dünyada her harekete bambaşka anlamlar yüklenebilir fakat en bariz mesaj: Hayat gailesi denilen koşturmaca, duyguları ve duyuları köreltiyor, çevremizde olup biteni göremeyebiliyoruz.


2010 senesinde bu albüm film yapılmaya karar verildiğinde, Andrew Ruhemann ve Shaun Tan beraber çalışıyor. The Lost Thing [2010], o sene En İyi Kısa Animasyon dalında Oscar kazanıyor. Anlatıcı olarak Tim Minchin'i dinlediğimiz filme puanım 5... O sene Oscar için yarışan diğer kısa animasyonlara baktım da, Pixar'dan Day & Night [2010] varmış mesela, çok daha güzel iş aslında..

Shaun Tan'ın Türkçe'ye de çevrilmiş toplam üç albümü var. Kızıl Ağaç ve Uzak diğerleri.. Uzak, 2006'da hazırladığı son albümü ve inanılmaz güzel.. Çizimlere hayran hayran bakarken anlatılan duygusal göçmenlik hikayesinin büyüsüne kapılmamak elde değil.. Uzak'ı da film yapsın..

140706