Boyhood (2014)


6 dalda Oscar adaylığı olan bir film. Yazıp yöneten kişi Richard Linklater. Linklater'ı Before serisiyle biliyoruz. Muhteşem filmlerdi, bazen açıp izliyorum, özellikle ilkini.. O seride yönetmendi abimiz, hikaye de onundu ama o kadar acayip filmler ki bence komple doğaçlama.. Zaten senaryo başlığı altına iki başrolünü ve kendini yazmış.

Bir başka akıllara zarar filmi A Scanner Darkly (2006)... Bunlar hep güzel işler ve bu işlerin yanında yaklaşık yirmi işi daha var, dizidir, sinema veya televizyon filmidir.. Ve bütün bunların yanında bir de enteresan bi şeyle uğraşıyormuş...


Ellar Coltrane'in Mason isimli bir karakteri var. Bu karakterin bir kız kardeşi, Mason'ın babasından sonra iki mutsuz evlilik daha yapan annesi ve Peter Pan sendromlu (olgunlaşmayı mümkün olduğunca erteleyen) bir babası var. Mason 6 yaşında bir çocuktu, 6 yaşındaki Ellar Coltrane onu oynamaya başladığında. Mason'ın nasıl bi çocukluk yaşadığını, okulunu, üvey babalarını, ablasıyla ilişkisini, anne-babasını ve onların hayatını izliyoruz. Ne zaman kadar, Mason, üniversiteye başladığı zamana kadar, 18'ine kadar. Ve 18 yaşındaki Mason'ı oynayan da yine Ellar Coltrane.


Filmin ortalarında falan, zaman atlamalarıyla karakterler yaşlanıyo ufak ufak ama, nasıl makyaj lan bu dedim, filmi durdurdum makyajcısına ve çalıştığı diğer filmlere falan bakacaktım. O arada ne öğreneyim, film 12 senede yapılmış, OHA!.. Hemen filme devam edip daha da büyülenerek izledim.


Adam her sene 15 dakkasını çekmiş filmin, var mı böyle bi şey. Kumar lan bu.. Zaten çekirdek kadro tamam, çocuk, anne, baba, abla.. Yan karakterler de zaten belli dönemleri temsil ediyor. Mesela sürekli taşınmaları falan uzun süreli yan karakter olmamasını sağlıyor. Zekice kurgulanmış bir iş..


İyi de, hadi yönetmen deli, oyunculara n'oluyo da böyle bi işe giriyolar. Ergen çocuk Ellar iyi ters yapmamış. Abla rolünde zaten yönetmenin kızı var, Lorelei Linklater, bu iyice tehlikeli, aile içi her tartışma "Oynamıyom filminde falan" şeklinde geri dönebilirdi. Anne, Patricia Arquette ve baba, Ethan Hawke..

Ben, Ethan'la sık sık bir araya gelemiyolar diye tahmin etmiştim, Before serisinin 9'ar yıllık aralarına dayanarak, meğer her gün görüşüyolarmış. Sonra araştırmamı derinleştirince gördüm ki, ilk iki Before filminin arasında Linklater'ın üç filminde daha rol almış Hawke.

Patricia Arquette, daha önce Linklater'ın Fast Food Nation (2006) filminde oynamış ama o zamanlar zaten bir filminde daha oynuyordu ve o filmin gösterilmesine çok vardı. Nicolas Cage'in eski karısı olarak da tanıyanların olabileceği Arquette, bu filmle Oscar'a aday gösterildi, Golden Globe'u da aldı. E, geç gelmiş bir ödül de denebilir çünkü kadın bu performansı yıllar önce sergiledi aslında. 12 yıl boyunca bu kadının kilo alış verişlerini, nasıl bi dönem aşırı koca memeli olduğunu, saçı başı her şeyleri değişiyor film boyunca.


Filmin tüm Oscar adaylıkları şu şekilde: En iyi film, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi kurgu.. Bence film müzikleri de güzeldi.. En iyi film olmasa bile en azimli yönetmen ve en iyi kurgu dalında iddialı görüyorum filmi. Bakalım ne olacak..

Sıralı Tam Liste: Oscar 2015

05.02.15