Wild (2014)


Efendim, aşırı kar yağışı yolları kilitleyince, tatili fırsat bilip, Oscar adayı filmlerin çoğunu izledim bu ara... İzlediklerim hep güzel filmlerdi ama bu sefer sıkıcısına denk geldim. Zaten Akademi de bunun farkında demek ki sadece oyuncuların performanslarını değerlendirmek istemiş.


Cheryl Strayed hanımefendi, uyuşturucu bağımlılığı olan ve her tanıştığıyla seks yapan biriymiş zamanında ve bu hastalığından kurtulması için kocası destek olmuş kendisine ama bakmış olacak gibi değil, çok sevmesine rağmen karısından boşanmış. Evliliği biten Cheryl, bir de annesinin ölüme yakın bir hasta olduğunu öğrendiğinde iyice çökmüş.

Arkadaş kalmaya çalışan kocası ve aralarının pek iyi olmadığı erkek kardeşini bir yana bırakarak, kendini doğaya salmak ve sıkıntılı hayatından uzaklaşmak niyetiyle memleketi bi uçtan bi uca yürümeye karar verir.


Cheryl'ın anılarını dinleyerek Nick Hornby'nin yazdığı senaryoyu Kanadalı Jean-Marc Vallee yönetmiş. Hornby, Türkçesi Sel Yayıncılık tarafından basılan birçok romanın yazarı; Vallee ise geçen senenin efsanelerinden Dallas Buyers Club (2013)'ın yönetmeni... Cheryl'ı tatlı mı tatlı Reese Witherspoon'un oynadığı hikayede, gerçek Cheryl da küçük bir rolle göstermiş kendini... Anne Strayed'ı ise Laura Dern oynuyor. Anne kız bu sene Oscar'a aday gösterildiler. 76'lı Reese, Walk the Line (2005) ile daha önce Oscar kanamıştı; 67'li Laura da Rambling Rose (1991) ile aday olabilmişti.


Bu arada ne çok biyografi izledim son zamanda, ilginçtir; The Theory of Everything (2014), The Imitation Game (2014), Big Eyes (2014), American Sniper (2014), bu... Bu sene en iyi filmler hep biyografi.. Hemingway'in sözüne geldiler demek "Bir hikaye gerçekse kötü olma olma ihtimali yoktur.." Her seferinde başka hatırlıyorum bu sözü de ama ana fikri bu..

Wild (2014), genel olarak sıkıcı, tavsiye edilecek tarafı olmayan bi film ama bu tarz maceralı çadırlı filmler seven biriyseniz belki de en favori filminiz olacaktır...


Sıralı Tam Liste: Oscar 2015

19.02.15