The Deaths of Chet Baker [2009]


Chet Baker, amerikalı cazcı, trompetçi.. Bilirsiniz, caz biraz zenci müziğidir, zenciler daha iyi kıvırır o işi.. Sesleri, nefesleri daha yatkın demek ki.. Ama arada da böyle efsane beyaz cazcılar çıkıyor işte..
Chet, 68 senesinde uyuşturucu muhabbetine giriştiği bi sokak kavgasında ağzı burnu dağılan bir abimiz.. Dişleri dökülüyor falan.. Takdir edersiniz ki trompet ağızla çalınan bi alet olduğu için adamın ekmek parası tehlikeye giriyor. Sonra dişleri düzeltmeye çalışıyor falan ama olmuyor.. Neyse, o haliyle çalıyor.. Ve trompet çalışı ve çıkan sesteki o acayiplik, tarz oluyor.. İmza oluyor.. Ama şu heroin ayağına hep kötü çocuk olarak biliniyor, hep bi sevilmeyen tarafı oluyor.. Az bilinen hayatından, hiç bilinemeyen ölümüne geçelim: Kaldığı otel odasının penceresinden düşerek/atlayarak hayatını kaybeden bi adam. Durduk yerde. "Lan n'oldu" demeye kalmadan..


Bu ilginç ölümün ihtimallerini film yapmış İngiliz kısa filmci Robert Budreau.. Film, altı dakika falan, pek bi şeyi yok ama hakkaten 'la noli' olmuş yani.. Chet'i, Kanadalı aktör Stephen McHattie oynuyor. Sinematografisi kuvvetli bir kısa film olmuş. 8/10 verdim, sevdim.

Bi anda,
30 Nisan, Dünya Caz Günü olarak kutlanan bi gün.. Kutlanıyor da n'oluyor, bol bol caz konserleri oluyor, o tarz müzik sevenlere pek çok alternatif sunuluyor.. Türkiye'nin de en baba caz organizasyonlarından Garanti Caz Ağacı, bu sene Chet Baker'ı tema bilmiş, onun parçaları çalınacak o gece Salon İKSV (Şişhane)'de. Trompette İmer Demirer'i dinliyecez..

Geceye alternatif etkinlik ise Date İstanbul (Asmalımescit) sahnesinde Soon You'll Be Free [2014] klipleriyle gönüllerde taht kuran Miss Crowley.. Trompetsiz kutlayacaklar dünya caz gününü.. Üstelik caz yapmıyolar bile.. Çok tatlılar.. Alternatif diye boşa demedim..

28.04.2014