El Mariachi (1992)


Bi Mariachi gelir şehre, iş arar, iyi gitaristtir.. Dener bir iki mekan, muvaffak olamazlar.. O sıralar, silahını bir gitar çantasında taşıyan belalı bir adam, Azul, ağır abilerden biriyle takışır.. Alacak verecek meselesi.. Eski mevzu.. Baba, adamlarına Azul'u öldürme görevi verir, "Hep siyah giyinir, elinde de bi gitar çantası varmış, silah var içinde, böyle tanıyacaksınız, bulduğunuz yerde indirin" der.

Film ya, bizim Mariachi ile bu herifi karıştırır bu adamlar, yanlış adamı kovalar dururlar, bizim müzisyen de bildiğin adam öldürmeye başlar bu hengamede, durduk yerde.. Bu arada Mariachi, babanın yazdığı kıza vurulur.. Sonra kızı vururlar, bizim Mariachi de babadan intikam almak ister.. Hikaye bu..


"İşte aksiyon olsun, eğlenceli, kanlı-manlı ölmeli sahneler olsun, ben öyle şeyler izlemeyi severim, onun için böyle bi şey yaptım" diyo Rodriguez..

Kardeşlerini falan çekerek kısa filmler yapıyo Robert, babasının video kamerasıyla.. Yokluktan kendi kurgu tekniklerini geliştirmiş ve çoğu sinemacı gibi "İmkanlarım çoğaldıkça yaratıcılığım azalıyo" diyo.. Kısa filmlerinden biri festivallerde biraz ilgi görünce aynı mantıkla uzun metraj film de yapabileceğini düşünüyor..


"İşte festivalden biraz para geliyor, biraz şurada var.. Bi de.. İlaç şirketleri bazen denek arıyor, güzel para veriyolar aslında.. Bir ay falan dişimi sıkarım n'olcak, hem o arada senaryoyu da yazmış olurum.. Senaryo tamam, oynayacak birkaç hevesli arkadaşım da var, ne kadar para var, 7.000 dolar.. Yeter ya.."

Yetiyor da, adam bu parayla, bu şartlarda filmi tamamlıyor.. Bi kamera, birkaç makara film, birkaç oyuncu ile film halloluyor.. Diyor ki bu filme harcadığımız parayı çıkaralım en azından, satalım DVD piyasasına.. Ama dur, amatör gözükmeyelim.. 20.000'e çektik diyelim, bi de jeneriğe uydurma isimler yazıp kadroyu kalabalık gösterelim.. AGA!.. Olaya bak şimdi; bırak 20.000'i, tam hatırlamıyorum ama 200.000 gibi falan bi para verip, devam filmi için anlaşıp üstüne bi de bu filme ayar çekip vizyona sokma teklifi geliyor en son..

Bi festivalde, -tabii olay yarattığı festivaller bunlar- Tarantino'yla falan tanışıyo, kanki oluyo.. Robert Rodriguez böyle oluyo yani.. Film yapımı aşamasında tuttuğu günlük kitap oluyo, bu hikaye pek çok tv programında anlatılıyo, başarı öyküsü nihayetinde, aşırı gaz veriyo..
Kitabı okudum ben, sonra filmi izledim.. Hayal ettim, setini, nasıl çektiklerini.. Helal lan dedim..


Filmde, El Mariachi'yi Carlos Gallardo, belalı benzeri Azul'u Reinol Martinez falan gibi pek bilinmeyen isimler oynuyor hep.. Bi tek Carlos Gallardo bu filmden sonra yürüdü..

Devam filmi Desperado (1995)'da ise Campa'yı oynuyor Gallardo, El Mariachi'nin iki kankisinden birini.. Neden, çünkü başrolde daha ünlü bi tip olması lazım ya..


29.07.2014