Snow White and the Huntsman (2012)


Yazıya ilginç bir bilgiyle başlayalım: Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Rapunzel, Bremen Mızıkacıları, Kırmızı Başlıklı Kız ve daha nicesi bir masaldır efsane gibi anlatılan; Alman edebiyatında. Alman biraderler Jakob ve Wilhelm Grimm bütün kasabaları köyleri dolaşıp bu masalları dinliyorlar ve 1812'de çıkardıkları bir masal kitabında bunları topluyorlar. Yani listeye baktığımda aklım gitti çünkü bildiğim tüm masallar ve fazlası bu adamların yazıya döktüğü şeylermiş. Uyuyan Güzel, Hansel'le Gratel, Çizmeli Kedi.. Zaman içinde tabii hepsinin farklı uyarlamaları; romanları yazılan oldu; çizgi filmi yapılan oldu; filmi çekilen oldu.. Ama ilk Grimm'ler yazmış her şeyi..



Güzelliğiyle herkesi etkileyen Ravenna, kralların önce aklını alıp sonra krallığı ele geçirmeyi meslek edinmiş kendine. Sürekli genç ve güzel kalmasını sağlayan bir büyüsü var ve kendinden daha güzel olan herkesi öldürerek dünyada ki en güzel şey olarak kalabiliyor. Bizim Pamuk Prenses reşit olduğu gün artık, ayna ayna dayanamıyor, söylüyor. Sonra da başlıyor kovalamaca..



Bu dillere destan dünyanın en güzel insanı Ravenna'yı Charlize Theron; ondan daha güzel olan Pamuk Prenses'i de Kristen Stewart oynuyor. Yani bi güzeli daha yok anladın mı, en güzelleri bunlar zaten.. Ravenna Pamuk'u öldürmesi için bir avcı tutuyor.. Avcımız ise nam-ı diğer Thor, Chris Hemsworth..


Senaryoyu yazarken -tabii görselde daha etkileyici olabilmek adına- orijinal masaldan biraz farklılıklar yapılmış: mesela daha şiddet ağırlıklı kılıçlı baltalı dövüşmelerden oluşan sahneler var. Filmin yönetmeni Rupert Sanders piyasada yeni; henüz ilk yönetmenliği bu..

Film iki dalda Oscar adayı oldu ama kazanamadı.. Kazanan listesi burda:
Sıralı Tam Liste: Oscar 2013

19.09.12