Buried (2010)



Dile kolay lan, bildiğin tek başınasın ve o aksiyonu koruman gerekiyor. Bir tabutun içinde uyanıp, birilerinin seni kurtarmasını bekliyorsun. Kamyon şoförüsün, Irak’tasın ve Amerikan vatandaşısın. Tabut kumun altında; çölün ortasında. Telefon koymuşlar yanına seninle iletişim kurabilmek ve fidye istediklerini millete haber vermen için. Ama tabii bu pili bitebilecek bi şey. Telefonda sürekli yardım istiyorsun, yırtınıyorsun "ben Amerikan vatandaşıyım" diye. Yok anlamazlar, o ona yönlendirir, o ona. Bürokrasi işte, hep engel. Ulan adam ölecek..


Yönetmenliğini Rodrigo Cortes'in yaptığı filmde, tabuttaki kamyon şoförünü Ryan Reynolds oynuyor. Muhteşem bir performans bence, en beğendiğim Reynolds işlerinden.

Bu arada kafa olarak Buried (2010)'e yakın ve ondan hemen sonra gösterime giren Danny Boyle yönetiminde James Franco'nun oynadığı 127 Hours (2010) var. (127 Hours'u ‘yüz yirmi yedi auırs’ diye okuyanlar canlarım benim) Yine tek oyuncuya yüklenilmiş ve yine gerçek bir hikaye perdeye taşınmış. Bu da güzel film, ikisi de tavsiye edilir.

Eylül 2011