Rüya (2016)


Ünlü Mimar Emre Arolat'ın imzasını taşıyan, Büyükçekmece'deki Sancaklar Cami, filmin iskeletini oluşturuyor. Bu cami, filmin felsefe kısmı. Filmin asıl konusu ise, günümüz inşaat sektöründeki yolsuzluklar, vicdansızlıklar. Filmi izlediğinizde aklınızda kalan şey ise, berbat diyaloglar. Derviş Zaim'in yazıp yönettiği bir film, ustanın işleri içinde daha kötüsünü hatırlamıyorum.

Sine, bir inşaat şirketinde mimardır. Şirketin sahibi amcasıdır. Amcanın işler çok yolunda değildir, krediler, borçlar derken işleri toparlamaya yarayacak bir ihale için fesat düşünür, bulur, karıştırır. O sırada daha önce yaptıkları bir toplu konut projesinin sakinlerinden Yaren, mahalleye bir cami yapmak istedikleri için Sine'ye ulaşır. Sine, bir yandan bu yeni ihaleye fesat karıştıran bir şirketin kefilidir, bir yandan da hayır işi gibi bir cami projesiyle uğraşmaktadır.

Bu modern tasarım Sancaklar Cami'nin mimarı Sine'ymiş mesela..


Yağmurun bardaktan boşanırcasına aktığı bir gün bu eski proje alanında bulunan Sine, yaptıkları koca koca binaların dere yatağında olduğunu ve yağıştan nasıl etkilendiğini görür. Benim suçum der, sistemin suçu der, üzülür, kahrolur ve yaptığı bu yeni fantastik cami onun tazelenme yeri olur. Yedi uyuyanların mağarası olur. (Filmin girişinde yedi uyuyanlarla ilgili kocaman bir yazı var, oku oku bitmiyo..)

Ama bütün bunlar olurken, duyup duyabileceğiniz en kötü diyaloglarla akıyor hikaye. Yani filmi kapatmamak için kendimi zor tuttum, sırf Sancaklar Cami'nin hatrına, daha ne kadar, ne detaylarını görebileceğimizi merak ederek izledim camiyi. Şahane eser. Filme malzeme edilmesi çok güzel. Yapım aşamasını gösterebilmeleri de güzel detay. Aslında hikaye de derdi olan, anlatılası, dinlenilesi bir konu içeriyor ama dil hiç olmamış. Oyuncular çok kötü oynuyor. Pek çok açıdan zayıf bir film olmuş. Puanım 3/10.


Mehmet Ali Nuroğlu ve Enis Arıkan isimleri kadroda öne çıkıyor ama dediğim gibi çok dandik performanslar. Mimar Sine karakterini 4 farklı kız oynuyor, her uyuduğunda, istiareye yattığında başka biri olarak kalkıyor. Birazcık da İbrahim Selim oynuyor.

12 Ocak 2020