The Passion of the Christ (2004)


Senaryosunu Benedict Fitzgerald'la beraber yazan Mel Gibson'ın yönettiği filmin başrolünde Jim Caviezel var. Yapımcılardan biri de kendisi olduğu için tamı tamına Mel Gibson filmi diyebiliriz. Aşırı vurucu bir iş ve çok net bir çile; zamanın hahambaşısının gayretleri ve şehrin idarecisi Romalı bir valinin verdiği emirlerle, Nasıralı İsa'nın saatler süren işkencesinin ardından çarmıha gerilişi anlatılıyor. Diyor ki, "Baba, affet onları, ne yaptıklarını bilmiyorlar!"

Oscar'da o sene En İyi Sinematografi, Makyaj ve Müzik kategorilerinde aday gösterilmiş, alamamış ama özellikle makyaj ödülünü çok hak etmiş. Annesi Mary, hayatını kurtardığı Magdalen ve inananları, havarileri bu acıya tanık olmak zorunda kalıyor. Diyorlar ki, "Bu Nasıralı Allah'ın oğlu olduğunu söylüyor." Ölsün istiyorlar, işkenceler ediyorlar. İsa da acı çekmekten hoşlanıyormuşçasına, "Size tokat atana diğer yüzünüzü dönün!" düsturundan ödün vermeden, yedikçe yiyor, yedikçe yiyor. Karşındakiler insan değil ki, n'apıyosun?!


Din zaten bozulan bir ortam varsa onu düzeltmek amacıyla Allah'ın yeryüzüne dokunuşu şeklinde özetlenebilir. Şimdi şöyle bir durum var, şimdi bile (şimdi olsa olmaz gerçi, çünkü bizimki son, uyanıklık etmişiz biz) "Ben Peygamberim!" diyenler şirk koştukları için toplumdan büyük tepki görürler. Bu hep böyle, her peygamber aynı tepkiyi görmüş zamanında. Hazır inanılan bir şey var ve biri çıkıp yeni bir sistem kabul ettirmeye çalışıyor.

Sonuç olarak dönemin şartları düşünüldüğünde İsa'ya bu işkenceyi yapanlar, şimdi de varlar. Bugün çıksa biri, daha bile fenasını yaparlar. Filmi izlerken nasıl bu kadar nefret dolabilmiş o insanlar diye düşündüm de ona bi kılıf uydurmaya çalışıyorum. Aynı nefreti taşımaya devam ediyor insanlık. Yani İsa'nın Çilesi yarın bir gün -atıyorum- dolmuşta "Sen benim yanımdaki kadına mı baktın lan!" diye başlayan Ahmet'in, Berkay'ın, Nazlı'nın Çilesi'ne dönüşebilir. Nefret bitmediği sürece çile bitmez.

Şimdiki İsrail'in kuzeylerine denk gelen bir bölgede geçiyor olay. İbranice filmde başrol Amerikalı Jim Caviezel'e, Romanyalı Maia Morgenstern, İtalyan Claudia Gerini ve Monica Bellucci eşlik ediyor. Türkiye'de nedense Tutku: İsa'nın Çilesi olan filme puanım 7.

12 mart 2018