Grave (2016)


Tıpkı Sean Ellis'in Cashback (2006)'i, Damien Chazelle'in Whiplash (2014)'i gibi önceden kısa film olup festivallerde ilgi gördükten sonra büyütülme kararı alınmış bir film; yönetmeni Fransız Julia Ducournau, bu kendisinin ilk uzun metrajı oluyor. Verdiğim örneklerde kısa halleriyle uzun hallerinin isimleri aynıyken, Raw (2016)'ın atası Junior [2011] imiş.


Bu girizgahtan sonra film hakkında söylenebilecek ilk şey, mide bulandırıcı olduğu. Ama muhteşem bir hava yakalanmış, deneysel sinemanın en modern örneklerinden. Böyle bir işin de Fransız topraklarından çıkmış olması hiç şaşırtıcı değil tabii ki. Mevzu da çok basit; bir adet ergenlik çağında genç bir kız, baskıcı bir aile ve ailenin büyük sırrı. Etkileyici bir sona sahip olduğunu düşündüğüm için sürpriz bozmaktan kaçınıyorum.

Justine, tıpkı halen eğitimi süren ablası gibi veteriner olmak için yoldadır. Anne babası ve köpekleriyle beraber gittikleri yolda, yemek için durdukları bir restoranda ailecek vejetaryen olduklarını öğreniriz. Bu hayvansever aile iki kızını da veteriner yetiştirmek ister işte. Sonra okula gelirler, sorumsuz ablasıyla aynı okula kayıt yaptıran Justine, okulda çömezlik gereği pek çok geleneksel zorlukla karşı karşıya kalır. Ablası biraz ilgilenir kardeşiyle, ama biraz yani. Zorla çiğ tavşan böbreği falan yedirilen bu zorlayıcı gelenekler Justine gibi narin bir kızı biraz etkiler. Ama bir süre sonra ortama alışıp ablası Alexia'yla yurt partilerinin tadını çıkaran Justine alkolle falan tanışır. Hatta vejetaryen bünyesini zorlayıp et met yemek ister. Pişmiş et yeyince kustuğu için çiğ et dener. İlginç bir deneyimdir.


Bir gün beraberlerken yanlışlıkla ablasının parmağı kesilir, Alexia bayılır, Justine ambulansı çağırır bekler. Bir yandan da ablasının kesik parmağını elinde tutmaktadır. Kan bulaşan elini yanlışlıkla ağzına götürür ve kanın tadını alır. Dikkat! Sonra kesik parmaktaki kanı emer biraz. Sonra küçük bir ısırık alır. Bak bu kız etin tadını bilmezdi, vejetaryen büyümüştü, aile baskısından kurtulunca etin tadına bakmış ve şimdi de insan etini tadıyor. İnanılmaz tepkileri var. Ablası ayıldığında ortada parmaktan çok bi şey kalmadığını görüyor, tekrar bayılıyor.

Ve işler gittikçe büyüyor ama kolpa korku filmi saçmalıkları yok yani, inanılmaz bir psikoloji incelemesi var önümüzde. 19 yaşındaki Garance Marillier'in muhteşem performansını ağzım açık izledim, ablası rolünde Ella Rumpf da çok başarılı. Film Avrupa'da katıldığı pek çok festivalde ödüllendirilmiş. İzlemek isterseniz İngilizce ismi Grave olarak arasanız daha kolay bulursunuz. Puanım 8/10.

14.06.2017