Fi Çi (2017-18)


Türkiye'nin ilk internet dizisi sloganıyla çıkıp sekiz bölüm süren Masum'dan bir ay sonra yayınlanmaya başlayan, en az Masum kadar ses getiren bir kadro kurup Masum'dan çok daha fazla izlenen Fi, psikolog yazar Azra Kohen'in üçleme roman serisinden uyarlanıyor. Nükhet Bıçakçı'nın hazırladığı senaryoları Mert Baykal filme alıyor. Ay Yapım'ın üstlendiği prodüksiyonu bir Doğuş Holding markası olan puhutv yayınlıyor. Ozan Güven, Serenay Sarıkaya ve Mehmet Günsür başrolündeki dizide dikkat çeken diğer isimler, Berrak Tüzünataç, Büşra Develi, Müjgan Ferhan Şensoy ve Osman Sonant..


Can Manay, televizyona program yapan popüler bir psikologtur ve ayrıca hayırsever, playboy, milyoner falan. Marka yani adam. Sık sık su içen, ufak takıntıları ve bir sürü asistanı olan, karizmatik bir adam. Eve gelen hanım misafirlerini gizlilik içinde ağırlayabileceği yeni bir malikane bakarken, yan villada altın orana saygılı duruşuyla dikkat çeken tatlış dansçı Duru'yu görür ve o an hayatının eskisi gibi olmayacağını anlar. Duru ve Deniz çiftine komşu olmakla başlayan macerası giderek artan bir tempoyla civcivleniyor. Bütün imkanlarını kullanarak Duru'nun hayatına sızmaya çalışıyor Can Manay.

Bu arada can düşmanı kanal sahibi milyarder Sadık Murat Kolhan'la alıp veremediği her neyse, gazeteci Özge Egeli onun peşinde..


Dizinin sosyokültürel konumu çok tartışmalı.. Süresi ve yayın mecrası gereği piyasadaki benzerlerinden sıyrıldığı hissi vermesi, Y kuşağından bir grubun diziye ilgi göstermesini sağlıyor fakat yine aynı tayfanın başka bir grubu da diziye Medcezir muamelesi yapmayı sürdürüyor. Ben Medcezir de izliyordum, benlik bir durum yok hatta bana müstahak.

Serenay Sarıkaya tatlı, Büşra Develi çok daha tatlı. Berrak Tüzünataç küfürbaz, Merve Çağıran çok ateşli. Ozan Güven'in dram oyunculuğunu zaten çok sevmiyordum ama Mehmet Günsür kaliteli.. Osman Sonant, Osman Sonant işte.. Aralarda Özge Özpirinçci, Defne Kayalar gibi konuk oyuncular izlendi.. Bi bölüm Cem Yılmaz göründü, vasat bi sahneyle.

11.06.2017


12. bölümle sezon finali yaptılar, baya gümbürtülü bir final oldu. Totalde iyi de iş çıktı yalnız, ikinci sezonu merakla beklenecek seviyede bir dizi yaptılar, bravo.

Aslında dizinin gizli gücünü söyleyeyim mi size, çaktırmadan izleyenin hoşuna gitme sebebi bu zaten: karakterler bir psikolog tarafından yaratıldığı için, tepkileri gayet etkileyici gerçeklikte oluyor. Finalde misal, Duru'nun o hareketi yapacağı zaten tahmin edilebilirdi, öyle bir Duru izledik hep. Ama yine de görünce etkilendim, hatta belki rahatsız oldum. Kabaca ele alırsak, kötüler kazandı. Hep iyiler kazansın istiyoruz ama kötüler daha akıllı, daha şanslı, daha rahat oldukları için hep kötüler kazanıyor. Fak!

18.06.2017


İkinci sezona Can&Duru aşkıyla başlanıyor, bütün sezon Afife'nin kim olacağı tartışılıyor, Deniz bir oraya bir buraya savruluyor ve sonunda Duru, Can'ın gerçek yüzüyle tanışıyor. Yasemin Allen, Nehir Erdoğan ve Nesrin Cavadzade bu sezona renk katan karakterleri canlandırıyor. Ve muhteşem final geliyor! İkinci sezon 10 bölüm sürüyor. Kitap serisi Fi, Çi ve Pi şeklinde üçleme olan hikayenin dizisinin neden Fi ve Çi olarak iki sezonda sonlandığını merak ettim ve cevabı öğrenmek çok kolay oldu. Aralık sonunda hikaye sahibi Kohen bir radyo programında demiş ki:

"Birinci sezonda ilk bölüm kitaba bağlı ama sonra her şey değişiyor. Üçüncü bölümden itibaren kitaptaki referans noktaları sabit kalarak, bambaşka bir hikaye anlatıyorlar. İkinci sezonda ise sadece karakterler var ve o yüzden bitirilmesini istedim. Doğru olanı yapmak lazım, şu an kendi merkezinden çıkıp amacına hizmet etmediği için devam etmesinin bir anlamı yok. Bir şey yanlış gittiği zaman durdurmak için elimden geleni yaparım."

11 mart 2018