Tersine Dünya (1993)


Orhan Kemal'in defalarca tiyatroya uyarlanıp sahnelenmiş, sinemada bu tek uyarlama örneğini bildiğim romanı, yazarın ölümünden sonra yayımlanmıştır. 55 yaşında ölen ve gerçek adı Mehmet Raşit Öğütçü olan yazarın isim seçimindeki ileri görüşlülüğünü takdir etmemek elde değil. Öğütçü soyadıyla Türkçe Karakter sorunsalı nasıl yaşanmasındı?! Kemal rahat, Kemal şekil..

En çok amatör Türk tiyatrocularına yarayan bu mizahi metinde, erkekler kadın, kadınlar erkek rolü üstlenir.
İtliği, serseriliği Leyla yaparken, çocuklarıyla kötü yola düşen, kocası Mustafa oluyor. Leyla'nın genç ve yakışıklı oğlu bütün mahallenin kızlarının laf attığı bir afet iken, mahallenin namusunu koruyan da Bekçi Fethiye oluyor. Kocaların çeşme başı dedikodusundan, karıların sokak arasında kumar tutkusuna kadar her şey ince ince düşünülmüş.


Bu eğlenceli ve bol bol cinsiyetçi taşlamalı filmin (sadece erkek kısmına değil, kadınlara da giydirmeli baya) senaristi ve yönetmeni Ersin Pertan.
Asıl bomba kadro bence: Demet Akbağ, Rasim Öztekin, Lale Mansur ve Jale Arıkan başrollerinde; Berhan Şimşek, Sevda Ferdağ, Cem Davran, Serra Yılmaz ve Olgun Şimşek gibi isimlerin desteğiyle renkleniyor kadro.
Çok sevdiğim de bir filmdir. Cem Davran'ı kötü yola düşmüş görmekte sıkıntı yok da Olgun Şimşek'i bu rolde izlemeyen kalmasın.

6-10-2016